El líder de Syriza, Alexis Tsipras, va aconseguir ahir revalidar la seva victòria a les eleccions anticipades de Grècia que ell mateix va forçar després de signar el tercer rescat del país, uns comicis marcats per l'abstenció més alta de la història.

"Vam donar una batalla difícil i estic molt content perquè el poble ens ha donat un mandat clar per seguir lluitant a l'interior i l'exterior", va dir Tsipras en la seva intervenció a la cèntrica plaça de Klathmonos, seu electoral de Syriza, davant de centenars de simpatitzants. El líder del partit d'esquerres va agrair als ciutadans haver-li donat un mandat clar "per a quatre anys" i va afirmar que les eleccions celebrades ahir llancen el clar missatge a Europa que "Grècia és sinònim de lluita i dignitat".

Els grecs han optat per donar una segona oportunitat a Tsipras, que, percentualment, gairebé ha aconseguit igualar el resultat obtingut al gener en els segons comicis avançats que viu el país en el que va d'any i després d'aconseguir vèncer també en el referèndum que va convocar sobre la proposta d'acord amb els creditors. Amb més del 75% dels vots escrutats, Syriza s'ha erigit com a vencedor amb un 35,47% i 145 escons, per davant dels conservadors de Nova Democràcia, que han aconseguit un 28,26% i 75 diputats.

Tsipras va anunciar que repetirà la coalició que va formar al costat del grup nacionalista de dretes Grecs Independents (ANEL) al gener, una col·laboració que va quedar simbolitzada en l'abraçada que va fer al seu líder, Panos Kammenos, després del seu discurs. Amb més del 3,65% i els 10 parlamentaris aconseguits per ANEL, Tsipras no necessita pactar amb un tercer partit per tenir majoria parlamentària ja que tots dos sumen 155 diputats -dels 300 que formen la Cambra-, quatre per sobre de la majoria absoluta, però set escons menys dels que tenien en la legislatura anterior. En els comicis del gener passat, Syriza va fregar la majoria absoluta en aconseguir el 36,34% dels vots, nou punts per davant dels conservadors, que es van quedar al 27,81%.

El president de Nova Democràcia, Vanguelis Meimarakis, va reconèixer la seva derrota minuts després de l'inici del recompte, quan les xifres apuntaven ja a la clara victòria del seu principal rival. "Vam plantar cara amb serietat, pel que sembla el resultat dóna la victòria a Syriza i a Tsipras. El felicito, la resta ho discutirem", va afirmar Meimarakis en declaracions als mitjans a la seva arribada a la seu de la formació, a prop del centre d'Atenes.

Però, sens dubte, una de les grans protagonistes d'aquests comicis ha estat l'abstenció, que ha rondat el 56,13% amb el 75% de l'escrutini, la més gran registrada a Grècia, on el vot és obligatori.

El neonazi Alba Daurada, amb al voltant del 7% dels vots i 19 escons, s'ha erigit com l'altre gran vencedor, ja que aconsegueix consolidar-se com a tercera força parlamentària i ha incrementat prop d'un punt percentual el seu resultat de gener. "El poble no ha viscut encara en carn pròpia les conseqüències del programa de rescat i per això ha votat a Syriza", va afirmar el diputat ultradretà Ilias Kasidiaris.