L'últim debat polític obert al voltant de les eleccions al Parlament de Catalunya d'aquest diumenge gira sobre si, en cas d'una hipotètica independència de la regió, els catalans perdrien o no la nacionalitat espanyola.

L'últim a parlar de l'assumpte ha estat el ministre d'Afers Exteriors i Cooperació, José Manuel García Margallo, que ha afirmat aquest dimecres que els catalans "en absolut" podran mantenir la nacionalitat espanyola si Catalunya s'independitza de la resta d'Espanya.

Però, com es perd la nacionalitat espanyola? Aquests són els supòsits que contempla el Ministeri de Justícia:

Els espanyols perdran la nacionalitat quan:

- Estiguin emancipats, resideixin a l'estranger i adquireixin voluntàriament una altra nacionalitat. Poden evitar aquesta pèrdua si en el termini de tres anys declaren la seva voluntat de conservar la seva nacionalitat. L'adquisició de la nacionalitat de països iberoamericans, Andorra, Filipines, Guinea Equatorial o Portugal no és suficient per produir per aquesta causa la pèrdua de la nacionalitat espanyola.

- Estiguin emancipats, resideixin a l'estranger i durant tres anys utilitzin exclusivament la nacionalitat que tenien atribuïda abans de l'emancipació. Poden evitar aquesta pèrdua si en el termini de tres anys declaren la seva voluntat de conservar la seva nacionalitat. L'adquisició de la nacionalitat de països iberoamericans, Andorra, Filipines, Guinea Equatorial o Portugal no és suficient per produir per aquesta causa la pèrdua de la nacionalitat espanyola.

- Els espanyols emancipats que tinguin una altra nacionalitat, resideixin habitualment a l'estranger i renunciïn voluntàriament a ella.

- En el cas d'espanyols que hagin nascut a l'estranger i siguin espanyols per haver nascut de pare o mare espanyol / a també nascut a l'estranger, perdran la nacionalitat espanyola si en el termini de tres anys des de l'emancipació o majoria d'edat no declaren la seva voluntat de conservar la nacionalitat espanyola.

En el cas dels espanyols que no ho siguin d'origen (per exemple, els que han adquirit la nacionalitat espanyola per residència), perdran la nacionalitat espanyola si:

- Després d'adquirir la nacionalitat espanyola utilitzen durant un termini de tres anys la nacionalitat a la qual hagin renunciat en adquirir l'espanyola.

- Quan entrin voluntàriament al servei de les armes o exerceixin un càrrec polític en un Estat estranger contra la prohibició expressa del govern.

- Quan entrin voluntàriament al servei de les armes o exerceixin un càrrec polític en un Estat estranger contra la prohibició expressa del govern.

- Quan una sentència declari que l'interessat va incórrer en falsedat, ocultació o frau en l'adquisició de la nacionalitat espanyola.