El ministre d'Interior, Jorge Fernández Díaz, va afirmar ahir que "el que queda d'ETA cap en un microbús" que des de dimarts "va sense conductor".

Les Forces de Seguretat van detenir dimarts a França dos dels presumptes caps d'ETA, David Pla i Iratxe Sorzabal, en una operació de la Direcció General de Seguretat Interior i de la Guàrdia Civil. Fernández Díaz va avisar que l'Estat continuarà amb la persecució dels membres de la banda fins a "la seva aniquilació completa", o bé fins que la banda, que el 2011 va anunciar el cessament de l'activitat armada, lliuri les armes i anunciï la seva dissolució.

Va detallar que l'operació continua oberta i que s'ha trobat armament i molta documentació en paper i informatitzada, la qual cosa va destacar que serà important per obrir noves línies d'investigació. "En totes aquestes operacions, la confiscació d'informació és enormement important", va recalcar Fernández Díaz, que va explicar que per aquest motiu ahir es va escorcollar el domicili d'un dels detinguts dimarts. Així mateix, el ministre va descartar una negociació prèvia a la dissolució amb la banda: "el govern ni ha negociat, ni negocia ni negociarà amb terroristes".

"Si la política de dispersió penitenciària preocupa molt els etarres i les seves famílies pels desplaçaments que han de fer i volen que acabi, el més fàcil és que ETA anunciï la dissolució, o bé que els presos se'n desvinculin públicament, reconeguin el dany causat i demanin perdó", va concloure.