Hongria va insistir ahir que aixecar tanques a les fronteres és una forma efectiva de controlar l'arribada de refugiats i va confirmar que, un cop hagi consultat amb els seus aliats a Europa de l'Est, tancarà la delimitació amb Croàcia, igual que va fer la passada setmana amb Sèrbia.

"La tanca a la frontera amb Sèrbia està funcionant i anem a aplicar la mateixa mesura a Croàcia", va manifestar el primer ministre d'Hongria, Viktor Orban, des de Viena, on es va reunir avui amb el seu homòleg austríac, el socialdemòcrata Werner Faymann.

Orban va assegurar que abans d'erigir la tanca amb Sèrbia, milers de refugiats entraven per allà cada dia, mentre que des que aquest pas està tancat, tot just són uns centenars els que han arribat al país per aquesta delimitació.

Hongria va segellar la seva frontera meridional amb Sèrbia el passat dia 15, per on entraven milers de persones procedents de països com Síria, l'Iraq o l'Afganistan, camí de l'asil que esperen rebre a Alemanya o altres països rics d'Europa Occidental.

Aquest tancament va fer que el flux de refugiats es dirigís cap a Croàcia, que ha rebut a gairebé 60.000 persones des de llavors. Aquest país, saturat, va començar a derivar als refugiats de nou cap a Hongria i reinstauren de facto la ruta original, almenys fins que Budapest tanqui aquest pas.

Orbán no va voler donar una data per al tancament de la frontera croata, on s'acaba una tanca de 41 quilòmetres, i va explicar que abans d'executar parlarà amb Polònia, República Txeca i Eslovàquia, els socis de la Unió Europea (UE) més propers a l'estratègia d'Hongria davant l'arribada de refugiats.

"Hongria aplicarà el tancament quan tots hagin pres nota", ha dit, i alhora ha explicat que la mesura no s'aplicarà abans que participi, el 30 de setembre, a l'Assemblea General de l'ONU, on parlarà amb el secretari general, Ban Ki-moon, sobre la crisi dels refugiats. Hongria aixeca filats en sectors de les seves fronteres amb Romania i Eslovènia, també socis de la UE.

Desbloqueig a Croàcia

Croàcia va desbloquejar ahir completament els passos fronterers de Bajakovo i Tovarnik amb Sèrbia, en els quals els dos països s'havien posat mútuament restriccions al trànsit de vehicles i mercaderies a causa de desacords sobre l'arribada massiva de refugiats a la regió.

"A les 17:00 s'ha desbloquejat la frontera. Tots els automòbils, indistintament de les seves matrícules, poden entrar a Croàcia, així com els camions", va informar el ministre de l'Interior croat, Ranko Ostojic, en el compte del Govern a la xarxa social Twitter.

El primer ministre croat, Zoran Milanovic, havia informat ahir amb anterioritat que estava considerant seriosament obrir la frontera, poc després que la Comissió Europea sol·licités aclariments urgents a les autoritats croates.

Milanovic va afegir que el bloqueig havia estat introduït per defensar "els interessos nacionals ia favor d'un moviment controlat dels migrants".

Les disputes sobre el flux de milers de refugiats a la frontera comuna dels dos països balcànics ha provocat aquesta setmana una guerra comercial i dialèctica entre Sèrbia i Croàcia.