El canceller xilè, Herald Muñoz, va desestimar ahir la crida del president de Bolívia, Evo Morales, per dialogar sobre la demanda marítima i va remarcar que va ser el Govern bolivià el que va decidir portar el litigi al Tribunal Internacional de Justícia (CIJ) de l'Haia.

"Per què negociarem bilateralment? Ells van triar anar a l'Haia, i ara es quedaran amb un cas retallat", va dir Muñoz en declaracions a mitjans xilens a Nova York, on va viatjar al costat de la presidenta, Michelle Bachelet, que participarà a l'Assemblea de Nacions Unides. El cap de la diplomàcia xilena va reiterar que està disposat a reprendre les relacions diplomàtiques amb Bolívia -suspeses des del 1962- immediatament per tractar "altres temes" bilaterals.

Morales va realitzar aquest dijous una crida al Govern xilè a conversar sobre el litigi marítim després que la CIJ es declarés competent per jutjar la demanda que La Pau va presentar el 2013 amb l'objectiu d'obligar a Xile a negociar un accés al mar amb sobirania. El governant bolivià va indicar que buscarà "personalment" a la presidenta xilena per iniciar el diàleg, cosa que podria succeir en l'Assemblea de les Nacions Unides.