Els bons catalans a 3 i a 5 anys en el mercat secundari han cotitzat a un preu més barat després del 27-S i sense que la majoria independentista al Parlament hagi condicionat els inversors, segons la cotització del mercat secundari. Els bons a 3 i a 5 anys van tancar divendres al 2,61% i al 3,28% mentre que dimarts cotitzaven al 2,54% i del 3,18%, respectivament, una reducció del preu de 7 i 10 punts bàsics, respectivament. L'abaratiment del bo català a 5 anys, amb amortització el febrer del 2020, fins i tot ha estat superior que l'abaratiment del preu del bo espanyol. Si s'observa la sessió entre divendres i dilluns, el bo espa-nyol a 5 anys es va abaratir en 5 punts bàsics, mentre que el català ho va fer en 7 punts bàsics.

Tot i això, el bo espanyol que es comercialitza pel Tresor espanyol ho fa a un preu molt més baix que el bo català, que no té accés directe al mercat primari de deute. El bo a cinc anys espanyol cotitzava divendres al 0,82%, mentre que dilluns tancava la sessió amb un preu del 0,77%.

Fonts financeres consultades consideren que els inversors ja havien descomptat l'efecte de les eleccions del 27-S durant l'estiu, on el bo català va registrar un encariment progressiu. Aquestes mateixes fonts expliquen que més que valorar la victòria independentista al Parlament els inversors han valorat el mal resultat obtingut per la candidatura Catalunya Sí que es Pot, on participava Pablo Iglesias. A més, han valorat positivament els bons resultats de la candidatura de Ciutadans, dos resultats que "treuen incertesa" a uns eventuals resultats de les eleccions generals del mes de desembre a l'estat espanyol. Segons aquestes fonts, els inversors veurien de bon ull una caiguda de les expectatives de vot de la candidatura de Pablo Iglesias a les eleccions legislatives espanyoles, a la vegada que els semblaria bé un ascens de la candidatura d'Albert Rivera que facilités un govern a l'estat d'una coalició d'ideologia liberal entre el PP i Ciutadans.

Les agències, a l'expectativa

El ministre d'Economia i Competitivitat, Luis de Guindos, va dir dimarts que el clima polític no ha tingut cap impacte significatiu en els mercats perquè, va assegurar, la secessió no es veu com un escenari possible, ni abans de les eleccions del 27-S ni després. De Guindos va assegurar que s'ha reunit darrerament amb algunes de les principals agències de ràting i "aquest tema no figurava entre les seves inquietuds".

En aquest sentit, l'agència Moody's va valorar dimarts en un comunicat el resultat del 27-S i va preveure que la victòria dels partits independentistes no representarà un procés de separació de l'estat espanyol, tot i que adverteix que si s'arribés a aquesta possibilitat, l'impacte seria negatiu per al deute sobirà d'Espanya. L'agència de ràting considera que el resultat dels comicis és "ambigu", ja que els partits independentistes no van arribar al 50% dels vots i que això no contribuirà a resoldre les "tensions" entre la Generalitat i el govern de l'Estat. Per tant, Moody's valora que el resultat dels comicis del 27-S és "negatiu" per al deute públic de l'estat i de la Generalitat.

Per la seva banda, l'agència de qualificació creditícia Fitch es plantejarà rebaixar la nota de Catalunya al bo escombraria si persisteixen les tensions amb l'Estat, segons ha advertit en una nota de premsa d'anàlisi del 27-S. Ara fa un any, a les portes del 9-N, l'agència va posar en revisió negativa el deute de Catalunya. Ara adverteix que, si continua sense haver-hi entesa amb el govern espanyol, es podria revaluar la nota, el que portaria a una "probable baixada de qualificació", han explicat fonts de l'agència. L'agència assenyala que el debat independentista afectarà la cooperació entre Estat i Generalitat, cosa que seria "negativa" per al ràting de Catalunya.

També ha reaccionat el Banc Sabadell, que dilluns va enviar un comunicat intern als seus treballadors en què s'assegurava que l'entitat "es desenvolupa i se seguirà desenvolupant en tots els territoris" on té presència i "sotmesa al sistema europeu de regulació i supervisió". "No apreciem cap risc per a la seguretat jurídica", afegeix el comunicat. La circular interna arriba després també que en plena campanya l'AEB i la CECA alertessin sobre "els riscos per a l'estabilitat financera" en cas d'independència i es plantegessin la presència a Catalunya.