El cap de llista de la CUP, Antonio Baños, va suggerir ahir la possibilitat d'una "presidència rotatòria" com a alternativa a la "presidència coral" plantejada abans-d'ahir per la seva número dos, Anna Gabriel, en el cas que aquesta última sigui incompatible amb el que preveu l'Estatut.

Baños va fer aquesta nova proposta sobre el tipus de presidència pel qual advoca la CUP, si bé ell mateix va puntualitzar que la seva formació no té un criteri tancat sobre aquesta qüestió, de manera que està oberta a parlar-la i estudiar-la amb Junts pel Sí.

Segons Baños, "nosaltres anem llançant guants, esperant que algú els reculli", però no hi ha una posició inamovible, i va precisar que si no agrada la fórmula d'una "presidència rotatòria", altres possibilitats podrien ser "vicepresidències poderoses o un Govern de qualsevol altra forma".

El coordinador general de CDC, Josep Rull, va avisar dijous que l'Estatut no permet una "presidència coral", però es va mostrar obert a considerar altres fórmules, per exemple la de modificar algunes lleis perquè hi puguin haver diversos vicepresidents.

Baños es va mostrar confiat que les negociacions fructificaran en acords satisfactoris per a les dues parts, que passen, va dir, per preveure posicions intermèdies.

Denuncien pressions

La CUP va anunciar ahir que ajorna "tots els seus compromisos comunicatius" i, en conseqüència, el seu posicionament públic en entrevistes, fins a la conferència política fixada per al dia 8 d'octubre.

La CUP va manifestar en un comunicat la decisió de suspendre temporalment la presència pública després que els últims dies denunciés les "pressions" a les quals estava sent sotmesa des d'altres formacions, "alguns mitjans", i a Internet, perquè doni suport a la investidura del candidat de Junts pel Sí, Artur Mas (CDC).

Les "pressions" denunciades per la CUP, no obstant això, no li han impedit que alguns dels seus principals portaveus -Baños, Gabriel i l'exdiputat i membre de la comissió negociadora Quim Arrufat- hagin fet declaracions o s'hagin posicionat a través d'Internet.

Fonts de la CUP van indicar que prefereixen negociar amb discreció el full de ruta cap a la independència, la investidura i mesures socials prioritàries que reclamen, com un pla de xoc contra la pobresa, motiu pel qual han optat per suspendre la presència mediàtica uns quants dies. "Us comuniquem que la CUP ajorna tots els seus compromisos comunicatius fins després de la conferència política que organitzarem per a dijous que ve, 8 d'octubre", de manera que "el focus organitzatiu i comunicatiu es concentrarà en aquesta jornada", afirma el comunicat.

Això no treu que "en el cas que considerem necessari traslladar el nostre posicionament respecte a qualsevol fet o informació rellevants des d'avui i fins dijous, l'organització emetrà els comunicats que consideri pertinents".

Ahir mateix, Gabriel i Baños van atendre compromisos mediàtics, i mentre la primera recordava el compromís "col·lectiu" de les assemblees per no investir Mas, Baños transformava la proposta de "presidència coral" en l'esmentada "presidència rotatòria" o diferents vicepresidències executives.

Desobediència a la llei Wert

La diputada i número dos de la CUP, Anna Gabriel, va emmarcar ahir el debat sobre la investidura del President de la Generalitat en una negociació global sobre el programa del nou Govern, i va apostar perquè aquest desobeeixi la Llei Wert i suspengui el decret de pobresa energètica.

Respecte a aquesta proposta, el líder de Catalunya Sí que es Pot, Lluís Rabell, va assenyalar que, "sense fer fetitxisme" del terme desobediència, el Parlament hauria de tenir una actitud "ferma" per "dignitat" a l'hora de defensar els principis del model educatiu.