El premi Nobel de la pau ha reconegut en la seva edició del 2015, revelat ahir, el paper del Quartet per al Diàleg Nacional a Tunísia, que agrupa diverses organitzacions de la societat civil del país, en la transició cap a la democràcia en aquest país.

El comitè Nobel noruec ha remarcat en la seva decisió la contribució "decisiva" del Quartet "a la construcció d'una democràcia plural" després de la denominada Revolució dels Gessamins del 2011, elogiant el seu paper com a mediador i "força motriu" per fer avançar aquest procés pacífic en un moment problemàtic per a Tunísia.

El Quartet es va formar l'estiu del 2013, en un temps convuls amb diversos assassinats polítics i revoltes socials, i és format per la Unió General de Treballadors Tunisians (UGTT), la patronal (UTICA), la Lliga Tunisiana dels Drets Humans (LTDH) i l'Associació Nacional d'Advocats. "Va establir un procés polític alternatiu i pacífic en un país a un pas de la guerra civil. En pocs anys va aconseguir que Tunísia tingués un sistema constitucional de govern que garantís drets fonamentals a tota la població", va assenyalar el comitè, que va destacar que es premia el Quartet de forma conjunta i no cada organització per separat.

L'ampli diàleg nacional impulsat pel Quartet va frenar l'escalada de violència i va ajudar a trobar solucions de consens, exercint una funció similar a la dels congressos de pau als quals Alfred Nobel, creador dels premis, al·ludia al seu testament. L'evolució de Tunísia des de la caiguda del règim de Ben Ali el gener del 2011 és "única", va apuntar el Comitè en la seva motivació, perquè mostra que moviments polítics islamistes i seculars poden treballar junts i que la societat civil pot jugar un paper clau en la democratització d'un país.

Un exemple d'unitat

El comitè va mostrar a més a més el seu desig que el premi contribueixi a reforçar la democràcia a Tunísia i serveixi com a exemple a altres països, sobretot a l'Orient Mitjà i al nord d'Àfrica. "Esperem que inspiri la gent perquè vegi que és possible treballar junts, que moviments islamistes i seculars han aconseguit fer-ho amb l'ajuda de la societat civil a Tunísia", va dir en la roda de premsa posterior a l'anunci del premi la presidenta del comitè, Kaci Kullmann Five.

Five va admetre que encara no se sabia qui viatjaria a Oslo a recollir el guardó, ja que el Quartet com a tal no té una oficina comuna en l'actualitat. La designació del Quartet per al diàleg nacional a Tunísia va rebre el suport dels principals partits polítics i organitzacions noruegues, encara que va ser rebuda amb sorpresa, ja que no figurava entre els favorits al premi.