La dirigent de la CUP i diputada electa Anna Gabriel va avisar ahir que si les negociacions amb Junts pel Sí "segueixen avançant" i es tradueixen en "concrecions" sobre "el què, el com i el quan", el perfil del futur President de la Generalitat, és a dir "el qui", també haurà de ser "conseqüent" amb la voluntat de ruptura i de deixar enrere la lògica "autonomista" i de privatitzacions i retallades.

En declaracions a Catalunya Ràdio, Gabriel va insistir que un sistema "menys presidencialista" reflectiria millor la "transversalitat" del país, i va explicar que les converses amb la llista de Raül Romeva estan en "fase exploratòria" i que encara no hi ha hagut cap acord "ferm".

En una entrevista al programa L'Oracle, de Catalunya Ràdio, la número dos de la CUP va dir que "tant de bo" es pugui tancar un acord amb Junts pe Sí abans de les eleccions generals del 20 de desembre. Ara bé, va advertir que només tindran motiu per ser "optimistes" en el rumb que prenguin les converses quan comenci a haver-hi "fets", i "de moment no hi són", va puntualitzar.

Així ha volgut deixar clar que un cop les negociacions comencin a donar lloc a propostes "concretes", i sempre que impliquin "canvis polítics i jurídics reals" en termes de trencament amb l'Estat, les reunions es començaran a basar en el "qui".

El perfil del President "haurà de ser conseqüent amb la voluntat de ruptura, de marxar del marc autonòmic i d'escapar de la lògica de les privatitzacions i de les retallades", va puntualitzar. La CUP segueix ferma en el posicionament expressat al llarg de la campanya -és a dir, en el rebuig a la investidura d'Artur Mas-, segons Gabriel, que ha apostat per tenir un sistema "menys presidencialista".