El Senat va aprovar ahir definitivament amb el suport en solitari del PP la reforma del Tribunal Constitucional (TC) que permetrà a l'alt tribunal perseguir els càrrecs públics que incompleixin les seves sentències, just el dia en què el President Artur Mas va declarar com a imputat pel 9-N.

La majoria absoluta del PP va rebutjar els vetos i esmenes presentats pels partits de l'oposició -C's es va abstenir- a una reforma que per a aquests grups només busca beneficis electorals, és una reforma encoberta de la Constitució i endossa als tribunals un problema polític com el repte independentista.

Durant el debat, els nacionalistes van destacar el simbolisme que suposa que l'aprovació d'aquesta reforma coincidís amb el pas de Mas pel jutjat i en el 75è aniversari de l'afusellament del President Companys.

Indignat es va mostrar el portaveu de CDC, Josep Lluis Cleries, que va recordar l'afusellament de Companys i va qualificar de "trist" que Mas hagi de comparèixer davant un tribunal "a les ordres de l'Estat espanyol" per intentar que els ciutadans puguin votar democràticament. Segons el seu parer, aquesta reforma del Constitucional és un "nyap" contra Catalunya i contra Mas, un dirigent que, va remarcar, no ha incomplert cap llei. "Visca Catalunya lliure!", va proclamar Cleries per acabar la seva intervenció, en què va exhibir juntament amb els seus companys de partit una placa a la jaqueta amb el lema "9-N som tots" i "Tots amb el President".