Forenses de l'Institut Nacional de Toxicologia (INT) van explicar ahir que Asunta no va poder defensar-se en el moment de la seva mort, atesos els elevats paràmetres que presentava en sang de Lorazepam, el principi actiu de l'ansiolític Orfidal.

Les altes concentracions detectades a la nena van deixar "molt limitades les seves capacitats de defensa", van destacar els tècnics en la jornada d'ahir del judici per la mort de la nena, en el qual estan acusats seus pares adoptius, Rosario Porto i Alfonso Basterra. Els especialistes van explicar que, segons els estudis teòrics, els efectes del sedant comencen a notar-se entre "15 i 45 minuts" després de la ingesta. No obstant això, "alguns factors retarden l'absorció", com ara l'existència d'aliments a l'estómac, tal com va poder passar en aquest cas, ja que Asunta tenia "gran contingut" d'aliments.

Per això, els forenses van explicar que, encara que en el moment de la mort i amb una quantitat, segons el seu informe, de 0,55 mg de Lorazepam en sang, la nena "no podria caminar", és probable que hores abans sí, perquè el deteriorament que proporciona aquesta medicació es presenta de manera "progressiva".