Els grups de l'oposició, i en concret Ciutadans, PSC, Catalunya Sí que es Pot i el PP, van demanar ahir en un document conjunt que a la mesa i les comissions del Parlament es garanteixi el principi de "proporcionalitat" i també el de "representativitat".

El document de tots els grups menys els de Junts pel Sí i la CUP es va donar a conèixer ahir a la tarda i representa un posicionament conjunt davant la intenció de les formacions independentistes de fer valer la seva majoria absoluta en tots els òrgans del Parlament.

Els grups no independentistes consideren, per contra, que haurien de prevaler els criteris de proporcionalitat per designar la composició de la mesa, cosa que faria possible que en aquesta última hi estigués representat el PP en lloc de la CUP, o que Junts pel Sí no tingués quatre representants en lloc dels tres que li correspondrien si la CUP li cedeix els seus vots.

L'intent d'aquests grups, no obstant això, xoca amb la voluntat ja expressada tant per Junts pel Sí com per la CUP de garantir una majoria independentista a la mesa i als altres òrgans del Parlament.

Segons els grups no independentistes, "els principis de proporcionalitat i de representativitat són l'autèntica font primària del dret parlamentari" i haurien de ser preservats perquè les minories polítiques puguin expressar la seva veu. Invoquen, en aquest sentit, tant l'Estatut com el reglament de la cambra i la Constitució espanyola, i reclamen que el càrrec de "cap de l'oposició" -en aquest cas Inés Arrimadas (Ciutadans)- sigui "visible" a l'hemicicle "d'acord amb la seva rellevància política i institucional", en una clara al·lusió al fet que Junts pel Sí pretengui situar-lo a la part superior de l'hemicicle.

Per als grups de l'oposició, no tenir en compte aquests criteris "pot comportar una greu vulneració del dret d'accés als càrrecs públics en condicions d'igualtat, reconegut constitucionalment, així com incomplir el principi de pluralisme polític reconegut estatutàriament".

Forcadell, qüestionada

D'altra banda, la vicepresidenta del Govern, Neus Munté, va demanar ahir al govern central i a la seva vicepresidenta, Soraya Sáenz de Santamaría, que "tinguin el màxim respecte" a la figura institucional de la presidència del Parlament i a la formació guanyadora de les eleccions del 27-S, Junts pel Sí. Munté va lamentar, en la roda de premsa posterior a la reunió del Govern, que Sáenz de Santamaría afirmés que la candidata de Junts pel Sí a presidir el Parlament, l'expresidenta de l'ANC Carme Forcadell, no representa la majoria dels catalans.

"Haurien de respectar els noms de les persones de la formació que ha guanyat les eleccions, i amb una bona majoria -va recordar Munté-, i també hem de demanar respecte a la figura institucional de la presidència del Parlament". Preguntada sobre la possibilitat que, en lloc de Forcadell -que mai ha estat diputada-, el Govern hagués preferit que la presidència del Parlament recaigués en una persona amb experiència parlamentària, Neus Munté es va limitar a apuntar que a l'executiu català "no li correspon fer cap valoració sobre el nom, res a dir".

Ahir, el líder de Ciutadans, Albert Rivera, va considerar que Forcadell "no és un exemple de pluralitat" per poder representar tots els catalans al Parlament, i va qualificar de "surrealista" i "poc seriós" el repartiment de càrrecs a la cambra quan encara no hi ha govern.

Per la seva banda, la portaveu parlamentària del PSC, Eva Granados, va exigir ahir a la candidata a presidir el Parlament que porti els debats amb "imparcialitat" i representi el conjunt de ciutadans, "no només els que opten per la independència".