Regió 7

Hisenda acusa el Govern català d´amagar 1.318 milions d´euros de despesa

La Generalitat assegura que l'Estat desvia un conflicte entre les entitats estadístiques espanyola i europea

22.10.2015 | 11:55
Andreu Mas-Colell
Andreu Mas-Colell

Catalunya va ocultar despeses per un total de 1.318 milions d'euros que l'Estat va imputar a l'últim any comptable obert (2013), si bé ara les autoritats estadístiques nacionals i Eurostat han conclòs que és millor imputar-los a l'any 2015, segons el ministeri d'Hisenda.

Arran d'això, Hisenda ha decidit obrir una auditoria a totes les autonomies i ajuntaments per comprovar els comptes i investigar si poden existir més despeses ocultes, segons fonts del ministeri. Hisenda assegura que l'objectiu de dèficit del 4,2% del PIB compromès amb la CE per al conjunt de les administracions el 2015 no es veurà afectat per les noves dades.

En concret, Catalunya ha informat d'un augment de la despesa de 1.318 milions a causa d'inversions en carreteres i centres penitenciaris. Hisenda indica que inicialment s'havien registrat en les dades del 2013 les despeses corresponents a diversos contractes de col·laboració público-privada signats en anys anteriors per la Generalitat de Catalunya i que les autoritats estadístiques no han conegut fins aquest any.
El ministeri explica que, segons el criteri utilitzat en ocasions anteriors, aquestes despeses es van imputar a l'exercici 2013, últim any en el qual no s'havien tancat les dades definitives de comptabilitat nacional, amb independència dels exercicis en els quals efectivament es van produir.
Hisenda assenyala que en l'habitual intercanvi d'informació entre la remissió de les dades i el 15 d'octubre de cada any, les autoritats estadístiques nacionals i Eurostat van acordar que era més idònia la imputació de les despeses d'aquests contractes en l'exercici 2015, en no haver estat fins a aquest any quan s'han conegut els contractes.

El ministeri ha informat d'aquests fets després que Eurostat hagi revisat les seves dades sobre Espanya, que va tancar el 2014 amb un dèficit del 5,8 % del seu PIB, exclosa l'ajuda pública destinada a la banca, i amb el 5,9 % si s'inclou aquesta en el càlcul, així com amb un nivell de deute públic del 99,3%.

Per la seva banda, la Generalitat va lamentar que el dèficit del 2015 s'hagi incrementat per "decisions sobre criteris de comptabilitat" aplicats a despeses anteriors al 2011, i "deplora" que l'Estat "desviï" cap a Catalunya un conflicte entre les entitats estadístiques espanyoles i Eurostat.
En un comunicat, el departament d'Economia i Coneixement de la Generalitat "deplora" que l'Estat "desviï el que és un conflicte de la Intervenció General de l'Estat (IGAE) amb Eurostat cap a Catalunya".

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Arreu

Un terç dels immigrants de ´la Jungla´ de Calais ja han estat evacuats

Les hores prèvies a l'evacuació han estat marcades pels disturbis i la tensió entre policies i...

Dimarts plujós, però amb mínimes més altes

Durant el matí poden caure plugims a qualsevol punt del país

L´Ajuntament de Barcelona ordenarà el precinte del CIE els pròxims dies

L´Ajuntament de Barcelona ordenarà el precinte del CIE els pròxims dies

Els interns que estaven en vaga de fam des d'aquest diumenge l'han abandonat

El PSOE acorda l´abstenció a Rajoy i posa fi als deu mesos de bloqueig

El PSOE acorda l´abstenció a Rajoy i posa fi als deu mesos de bloqueig

La resolució va ser ratificada per 139 vots a favor, mentre que 96 dirigents es van mantenir...

Enllaços recomanats: Premis cinema