Hisenda acusa el Govern català d'amagar 1.318 milions d'euros de despesa

La Generalitat assegura que l'Estat desvia un conflicte entre les entitats estadístiques espanyola i europea

22.10.2015 | 11:55
Andreu Mas-Colell

Catalunya va ocultar despeses per un total de 1.318 milions d'euros que l'Estat va imputar a l'últim any comptable obert (2013), si bé ara les autoritats estadístiques nacionals i Eurostat han conclòs que és millor imputar-los a l'any 2015, segons el ministeri d'Hisenda.

Arran d'això, Hisenda ha decidit obrir una auditoria a totes les autonomies i ajuntaments per comprovar els comptes i investigar si poden existir més despeses ocultes, segons fonts del ministeri. Hisenda assegura que l'objectiu de dèficit del 4,2% del PIB compromès amb la CE per al conjunt de les administracions el 2015 no es veurà afectat per les noves dades.

En concret, Catalunya ha informat d'un augment de la despesa de 1.318 milions a causa d'inversions en carreteres i centres penitenciaris. Hisenda indica que inicialment s'havien registrat en les dades del 2013 les despeses corresponents a diversos contractes de col·laboració público-privada signats en anys anteriors per la Generalitat de Catalunya i que les autoritats estadístiques no han conegut fins aquest any.
El ministeri explica que, segons el criteri utilitzat en ocasions anteriors, aquestes despeses es van imputar a l'exercici 2013, últim any en el qual no s'havien tancat les dades definitives de comptabilitat nacional, amb independència dels exercicis en els quals efectivament es van produir.
Hisenda assenyala que en l'habitual intercanvi d'informació entre la remissió de les dades i el 15 d'octubre de cada any, les autoritats estadístiques nacionals i Eurostat van acordar que era més idònia la imputació de les despeses d'aquests contractes en l'exercici 2015, en no haver estat fins a aquest any quan s'han conegut els contractes.

El ministeri ha informat d'aquests fets després que Eurostat hagi revisat les seves dades sobre Espanya, que va tancar el 2014 amb un dèficit del 5,8 % del seu PIB, exclosa l'ajuda pública destinada a la banca, i amb el 5,9 % si s'inclou aquesta en el càlcul, així com amb un nivell de deute públic del 99,3%.

Per la seva banda, la Generalitat va lamentar que el dèficit del 2015 s'hagi incrementat per "decisions sobre criteris de comptabilitat" aplicats a despeses anteriors al 2011, i "deplora" que l'Estat "desviï" cap a Catalunya un conflicte entre les entitats estadístiques espanyoles i Eurostat.
En un comunicat, el departament d'Economia i Coneixement de la Generalitat "deplora" que l'Estat "desviï el que és un conflicte de la Intervenció General de l'Estat (IGAE) amb Eurostat cap a Catalunya".

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
L'últim El més llegit

Calendari laboral i escolar 2017/2018

Calendari laboral 2017 a Catalunya

Calendari Laboral 2018 a Catalunya

Aquí pots consultar tots els dies festius a Catalunya i el calendari escolar 2017/18

 

Enllaços recomanats: Premis cinema