El Parlament es constitueix avui sota la presidència de l'exlíder de l'ANC, Carme Forcadell, en el qual es visualitzarà per primera vegada el bloc independentista a una banda de l'hemicicle i els contraris a l'altra, mentre segueix en l'aire la investidura del president en un moment en què la CUP avisa que la responsabilitat és de "tots".

L'onzena legislatura del parlament català arrenca avui, a les 11:00 hores, amb la primera sessió constitutiva en què prendran possessió del seu escó els 135 diputats electes, encara que els partits favorables a la independència -CDC, ERC i la CUP-, preveuen que la seva durada sigui només de divuit mesos, fins a la culminació del procés independentista.

De fet, una de les primeres actuacions en què treballen en aquests moments Junts pel Sí i la CUP és la negociació d'una declaració inicial a la cambra catalana, com primer pas de l'inici del procés de "desconnexió" de Catalunya amb Espanya.

En aquesta declaració a la cambra catalana, es fixarà com a objectiu el de constituir "un nou Estat en forma de república", text que podria ser aprovat abans de la investidura del president de la Generalitat, qüestió que segueix sent el principal escull perquè Junts pel Sí i la CUP arribin a un acord davant les reticències d'aquest últim partit que Artur Mas torni a ser el cap de l'executiu català.

De fet, el líder de la CUP, Antonio Baños, ha llançat avui un missatge molt clar en advertir a CDC i ERC, en declaracions a RAC1, que la responsabilitat perquè hi hagi un acord entre les dues parts i culminar el procés independentista i que aquest no descarrili és de "tots".

"Si tots estem d'acord amb tot, amb el pla de xoc, la ruptura de les lleis espanyoles i la constitució catalana, i ho parem i descarrilem, perquè el senyor Mas diu que és president o ho deixem perdre tot, la responsabilitat no sé si seria de la CUP", ha avisat Baños.

Per contra, la vicepresidenta i portaveu del Govern en funcions, Neus Munté, ha defensat en declaracions a TV3 que Mas ha de ser el candidat a la presidència de la Generalitat, ja que era l'aspirant de la llista Junts pel Sí, que ha guanyat les eleccions, i ha assegurat que ella no s'ha plantejat presidir el govern català.

Amb el Parlament constituït i la investidura pendent, la líder de l'oposició, Inés Arrimadas, ha insistit que Ciutadans té un projecte de "futur i d'unió" per als catalans i els espanyols, i ha criticat el "victimisme" del president.

De la seva banda, el secretari general d'UDC, Ramon Espadaler, ha expressat la seva preocupació per la situació d'"incertesa" i "provisionalitat" actual, i ha considerat que Catalunya "no es pot permetre" un govern en mans de la CUP.

A poques hores que es constitueixi el nou Parlament, Munté ha recordat avui que la previsió és que la legislatura tingui una durada màxima de divuit mesos.

D'acord amb el full de ruta pactat entre CDC, ERC i les entitats sobiranistes, el primer pas és l'aprovació al Parlament d'una declaració d'inici del procés d'independència i, tot seguit, començarà la preparació de les anomenades estructures d'Estat, encara que sense donar-los forma jurídica perquè no puguin ser impugnades pel Govern.

Posteriorment, es procedirà a la proclamació de la independència a partir de la "desconnexió" de l'ordenament jurídic espanyol i, immediatament, el Parlament aprovarà la llei de transitorietat jurídica, que ha de regular de manera provisional els elements estructurals del nou Estat i les clàusules generals que garanteixin la seguretat jurídica i la successió ordenada d'administracions.

Culminades aquestes primeres etapes, es preveu la convocatòria d'eleccions constituents en un termini màxim de divuit mesos des de les catalanes del 27S, perquè el nou Parlament elabori la constitució catalana, que haurà de ser aprovada en referèndum.