El president del govern, Mariano Rajoy, presumeix de la seva gestió en l'eix "ocupació, creixement i confiança" i considera que la seva victòria el 20-D és el millor per a Espanya, per la qual cosa rebutja elucubrar ara sobre les condicions d'un hipotètic pacte amb Ciutadans.

Rajoy va comparèixer al Palau de la Moncloa després de la reunió del Consell de Ministres que ha tramitat el reial decret de dissolució de les Corts i la convocatòria d'eleccions per al 20 de desembre. El nou Parlament es constituirà el 13 de gener, segons el reial decret del que Rajoy va signar ahir.

Flanquejat per sengles pantalles on han anat apareixent dades econòmiques del mandat conforme els anava enumerant i en què finalment es podia llegir en grans lletres "Compromís complert", el cap de l'executiu va agrair als espanyols el seu esforç per sortir de la crisi en un temps rècord.

A això creu que hi han contribuït de forma decisiva les reformes del govern, que han permès "passar de l'amenaça del rescat a despertar confiança, de la recessió més llarga al creixement més alt de la UE, i la de la major destrucció d'ocupació a la major reducció d'atur de la història". "Ocupació, creixement i confiança, aquests són els eixos que posen de manifest l'èxit d'esforç realitzat pels espanyols al llarg d'aquests anys. Aquests són els eixos del canvi experimentat. Espanya ha canviat de cara", va explicar.

Un trajecte que creu que ha estat possible gràcies a l'estabilitat política, de la qual destaca l'"encert" de no demanar el rescat a la UE i que creu que s'ha fet "sense permetre que ningú quedés a una banda del camí". "Per a mi ha estat un orgull i un honor presidir el govern d'aquest gran país", va assegurar Rajoy abans d'afirmar que farà tot el que estigui al seu abast per repetir en el càrrec "perquè és el que convé a Espanya".

Rajoy, que considera que "seria molt trist i molt dur fer marxa enrere al fet", va evitar fer comentaris sobre el seu futur si no aconsegueix l'objectiu de revalidar el seu càrrec.

Creu que és el millor candidat del PP al 20-D ("si no ho cregués no em presentaria", va dir) i va assegurar que només intentarà ser president si el seu partit és el més votat i no va comentar tampoc la possibilitat d'un pacte amb C's perquè va dir que "ja se'n parlarà en el seu moment" segons el resultat de les eleccions. Però va deixar clara la seva actitud davant la hipòtesi que el PP necessités C's per governar i aquest partit demanés el seu cap: "jo pretenc seguir viu una llarga temporada. El meu cap està ben situat i no penso deixar que ningú el canviï de lloc". De la possibilitat que participi en un debat electoral amb els líders del PSOE, C's i Podem, va considerar un fet objectiu que és el polític que ha participat en més debats entre candidats a presidir el govern espanyol.