El president espanyol, Mariano Rajoy, va advertir ahir a la Moncloa que l'Estat "no renunciarà a l'ús de tots els mecanismes polítics i jurídics en defensa de la sobirania del poble espanyol" i va "garantir" que, encara que s'aprovi, la declaració de Junts pel Sí i la CUP "no tindrà cap efecte". Segons Rajoy, és "un acte de provocació més" dels qui "pretenen saltar-se la llei, perquè saben que la llei no està de part seva".

Rajoy va llegir un breu comunicat en el qual va assegurar que la proposta és "contrària a la Constitució, a les lleis, al sentiment majoritari dels catalans i a la voluntat democràtica de tots els espanyols".

També va assegurar que el govern "garanteix i garantirà" que les forces sobiranistes "no aconseguiran els seus objectius". "L'Estat no renunciarà a l'ús de tots els mecanismes polítics i jurídics que, en defensa de la sobirania del poble espanyol i de l'interès general d'Espanya, li atribueixen la Constitució i les lleis", va dir. Segons Rajoy, "els que vulguin separar i dividir Catalunya i Espanya han de saber que no ho aconseguiran" perquè "van en contra de la majoria dels catalans i del conjunt dels espanyols" i -va afegir- "tenen davant la llei i un govern disposat a fer-la valer".

Per aquest motiu, va llançar un "missatge de tranquil·litat a tots els espanyols i, especialment, als catalans: mentre jo sigui el president del govern, Espanya seguirà sent una nació de ciutadans lliures i iguals" i "la justícia prevaldrà sobre el sense sentit i tots estarem sotmesos a la llei i a les resolucions dels tribunals", va manifestar.

Preguntat pels mecanismes que activarà si el Parlament aprova la resolució, Rajoy va recordar que una de les reformes destacades de la legislatura va ser dotar el Tribunal Constitucional "dels mitjans suficients que pugui ser necessari utilitzar" i "l'únic que puc dir és que garanteixo que aquesta resolució no tindrà cap efecte".

Rajoy ja va advertir dilluns que té "previstos" els mecanismes de resposta de l'Estat a una possible declaració unilateral d'independència del Parlament de Catalunya, tot i que va apuntar que espera "no haver d'arribar" a aquest tipus de solucions, en referència a una possible aplicació de l'article 155 de la Constitució que permet la suspensió de l'autonomia.

Per la seva banda, el ministre de Justícia, Rafael Catalá, va anunciar que el govern impugnarà qualsevol text del Parlament que, per raons jurídiques i no polítiques, incompleixi la llei, com ja va fer el 2013. "Si el Parlament adopta qualsevol declaració, el que farem serà valorar-la jurídicament i no políticament, i si considerem que incompleix l'ordenament, la impugnarem com ja vam fer el 2013", va dir Catalá. Aquell any, l'Estat va impugnar la declaració sobre "el dret a decidir" de Catalunya aprovada pel Parlament.

Sintonia amb Sánchez i Rivera

Rajoy va parlar ahir per telèfon amb el líder del PSOE, Pedro Sán-chez, i el de Ciutadans, Albert Rivera, i segons fonts de l'executiu, van coincidir en el plantejament general de la resposta a la proposta que JxS i la CUP volen aprovar al Parlament. Les fonts del govern van informar que pot parlar-se de coincidència entre els tres davant el text de JxS i CUP i van explicar que va ser Rajoy qui va trucar a Rivera, mentre que no va poder precisar de qui va sorgir la iniciativa en la conversa entre el president espanyol i Sánchez.