El president del govern, Mariano Rajoy, i el secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, es van reunir al Palau de la Moncloa i van acordar treballar "coordinadament" en defensa de la Constitució i de la unitat d'Espanya i en contra de l'independentisme català. Rajoy i Sánchez van mantenir un dinar a la Moncloa després de la seva conversa de dimarts per obrir una via directa de diàleg davant la declaració de Junts pel Sí i la CUP d'iniciar la construcció d'un estat català independent.

Tant el govern central com el PSOE van informar de l'entrevista en sengles comunicats idèntics de dos paràgrafs.

A la reunió, segons aquests escrits, "han acordat treballar coordinadament en defensa de la Constitució, de la unitat nacional, de la sobirania nacional i de la igualtat de tots els espanyols". El cap de l'Executiu ja havia avançat ahir la seva intenció de reunir-se amb representants d'altres forces polítiques, com Sánchez i el líder de Ciutadans, Albert Rivera.

Però ja havia advertit de la seva intenció que aquestes reunions tinguessin caràcter discret perquè el seu desig era que els periodistes se n'assabentessin un cop s'haguessin produït.

La coincidència que hi va haver ahir entre Rajoy i Sánchez per actuar coordinadament en defensa de la Constitució i de la unitat de l'estat arriba després que tots dos hagin expressat des de dimarts el seu total rebuig a les pretensions de l'independentisme català.

Rajoy va garantir que utilitzarà tots els instruments polítics i legals que tingui davant aquest desafiament, encara que va confiar no haver d'arribar a recórrer a l'article 155 de la Constitució, que permet la suspensió d'una autonomia.

De la seva banda, el secretari general del PSOE va remarcar que la desobediència de la Constitució i la llei "situa els seus autors fora del sistema democràtic" i els fa mereixedors de la condemna política més severa.

Però al mateix temps va considerar ahir que "només amb la llei no n'hi ha prou" i que un "problema de primera magnitud" com aquest "exigeix ja una resposta política d'envergadura semblant".

D'altra banda, Sánchez, va obtenir ahir el suport de l'executiva i els barons del partit per situar-se al costat de Rajoy en les accions que aquest dugui a terme en els pròxims dies en defensa del compliment de la legalitat a Catalunya.

Els socialistes, això no obstant, es debaten sobre fins on ha d'arribar aquest suport a Rajoy i si és convenient la visualització d'un front comú amb el PP en plena precampanya electoral.

Per definir una posició compartida, Sánchez es va reunir ahir amb la direcció del seu partit i amb el Consell de Política Federal, òrgan que presideix l'andalusa Su-sana Díaz i que marca la política territorial del PSOE.

Fidel al seu discurs rotund en contra del sobiranisme català, la presidenta andalusa va dir que no només cal abonar Rajoy, sinó que aquest ha de "consensuar" una posició comuna amb la resta dels partits davant el "disbarat" i el "cop d'Estat" perpetrat pel bloc independentista.

Partidària d'anar al Constitucional per frenar l'admissió a tràmit de la proposta de resolució, la cap de llista per Barcelona, Carme Chacón, va suggerir a l'executiva que una foto dels líders polítics podria donar tranquil·litat a la gent.

Chacón, que se situa entre els que rebutgen formar un "front constitucionalista, perquè com es va veure en el seu dia amb Ibarretxe alimenta l'independentisme", sí que va defensar la unitat dels demòcrates, la defensa de la llei i fer veure que a Catalunya la majoria de la gent no vol la independència, encara que les forces independentistes tenen majoria absoluta al Parlament.