El Servei Català de la Salut (CatSalut) ha comunicat al Consell del Col·legi de Farmacèutics de Catalunya que ja no disposa de més diners per pagar medicaments fins que no arribi alguna aportació extraordinària, de manera que s'incrementarà el seu deute amb les farmàcies a més de 330 milions.

Els farmacèutics han encaixat l'anunci amb empipament ja que esperaven que, amb la recuperació de la crisi econòmica, aquest any fos millor que els anteriors, però han patit "més inestabilitat" en els pagaments de la Generalitat, que ja estava pagant els medicaments a 90 dies respecte de la data de factura.

Si, tal com se'ls ha anunciat, els farmacèutics catalans no cobren cap factura el pròxim 5 de novembre, el deute superarà els 330 milions d'euros, corresponents als mesos de juliol (121,5 milions), agost (100 milions) i setembre (112,5 milions),

El president del Consell de Col·legis de Farmacèutics, Jordi de Dalmases, va denunciar ahir en un comunicat "insensibilitat" i "falta de previsió" del govern català i han apel·lat a la "responsabilitat" de totes les administracions.

Les farmàcies fa quatre anys que suporten retards per part de la Generalitat en el pagament dels medicaments i ara lamenten que "lluny de millorar amb l'anunciada sortida de la crisi, la inestabilitat el 2015 ha estat superior a la de l'any anterior", segons Dalmases.

Fins ara, el CatSalut pagava els fàrmacs amb 90 dies de retard respecte de la data de factura, però amb aquest nou agreujament, els farmacèutics no cobraran els medicaments que han dispensat almenys fins 4 mesos després.

L'agreujament es produeix perquè, segons ha comunicat la Generalitat als farmacèutics, "es van acabar els fons per pagar els medicaments i no es podrà pagar cap factura més fins a l'arribada de fons de finançament extraordinaris", va explicar Dalmases.

Això significa que no cobraran cap factura ni a final de mes, que era quan pagaven amb l'actual retard, ni el pròxim 5 de novembre, data que marca el concert per al pagament de les factures, amb 35 dies de marge respecte de la data de la facturació. El deute amb les farmàcies pujarà a més de 330 milions sumant la factura pendent de juliol, agost i setembre, tot i que els farmacèutics han garantit que aquest nou impagament no afectarà el subministrament de medicaments als ciutadans.

El president del Consell de Col·legis de Farmacèutics de Catalunya va denunciar "la falta de responsabilitat i compromís" de les administracions i va revelar que "la solució que apunten des del Govern arribaria amb l'habilitació d'un FLA extraordinari per poder fer front al deute".

Aquest fons està pendent d'aprovació per part de la Comissió Delegada del Govern per a Assumptes Econòmics. Davant d'aquesta situació, que ja es va donar el mes d'abril, els farmacèutics reclamen "que es planifiqui adequadament amb l'elaboració de pressupostos realistes".

"És necessari arribar a límits de 3 i 4 mesos de retard per després tornar enrere? I que aquesta situació es torni a repetir fins a dues o tres vegades en un any?", ses va preguntar Dalmases.