La vicepresidenta del govern, Soraya Sáenz de Santamaría, va avançar ahir que l'Executiu recorrerà al Tribunal Constitucional de manera immediata si la declaració independentista de Junts pel Sí i la CUP és aprovada al Parlament català, per sol·licitar-ne la suspensió.

Sáenz de Santamaría es va pronunciar així en ser preguntada per la declaració independentista presentada al Parlament per Junts pel Sí i la CUP i pels passos que farà el Govern si s'aprova.

El primer, va explicar, serà invocar l'article 161 de la Constitució per sol·licitar al Constitucional la suspensió immediata de la resolució sobiranista.

Això no obstant, va recordar que alguns grups ja han plantejat iniciatives contra l'admissió per part de la Mesa de la Cambra de la resolució sobiranista, demanant la seva reconsideració, uns escrits que si són rebutjats poden servir per fonamentar futurs recursos d'empara dels diputats autonòmics sobre la possible violació dels seus drets parlamentaris, segons l'article 23 de la Constitució.

Però, al marge dels possibles recursos d'empara que presentin els diputats, els serveis jurídics de l'Estat estan estudiant qualsevol mena de recurs que pugui plantejar-se "buscant sempre la seguretat i la certesa" que les seves aspiracions siguin estimades.

El que és clar ja, segons la vicepresidenta, perquè la conclusió de l'Advocacia ja és determinant, és que si la declaració arriba a aprovar-se en els seus termes actuals, el Govern recorrerà al TC, amb invocació expressa de l'article 161 de la Carta Magna, per a la seva immediata suspensió. "A més ho faríem en un termini immediat", va advertir. Preguntada pel fet que alguns consellers del Govern d'Artur Mas li hagin traslladat el seu malestar per aquesta declaració, Sáenz de Santamaría va comprendre que "a qualsevol governant que es preï li ha de suposar un vertigen molt considerable, que és ni més ni menys que faltar al jurament del que va prometre en assumir un càrrec".

"Entenc perfectament que si hi ha si hi ha algú que considera que la llei i la democràcia estan per damunt d'altres coses, tinguin importants escrúpols sobre això", va postil·lar la vicepresidenta, per a qui és "gravíssim" que en aquesta declaració s'estigui plantejant l'incompliment de la llei.