Partit Popular, PSC i Ciutadans presentaran avui recursos contra la convocatòria de la junta de portaveus del Parlament català i l'admissió a tràmit de la moció independentista, en la primera acció conjunta dels tres grups contra el desafiament sobiranista de Junts pel Sí i la CUP.

El president de Ciutadans -que no és diputat al Parlament-, Albert Rivera, va avançar aquesta iniciativa en un esmorzar informatiu organitzat per Europa Press, en el qual va fer referència així a la convocatòria de la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, de la primera reunió de la junta de portaveus per accelerar la tramitació de la resolució independentista.

Rivera va destacar que la líder de Ciutadans a Catalunya, Inés Arrimadas, ha aconseguit que aquest partit, amb el PSC i PP, tingui aquesta iniciativa conjunta davant el Constitucional contra la convocatòria de la junta de portaveus realitzada ahir de manera il·legal, segons Rivera.

"Anirem junts i me n'alegro moltíssim", va dir Arrimadas en declaracions a TV3 en explicar que el seu partit, el PSC i el PPC acudiran junts al Tribunal Constitucional (TC) a presentar els seus respectius recursos d'empara amb la finalitat d'evitar el ple per debatre la resolució.

Arrimadas va remarcar que "hi ha coses que no es poden aprovar quan estan absolutament en contra de l'ordenament jurídic", i va concloure que, per ser demòcrata, s'ha de "respectar les institucions i lleis".

Per la seva banda, el primer secretari del PSC, Miquel Iceta, va admetre que resultarà "molt difícil" que els recursos d'empara serveixin per impedir que es debati la resolució de ruptura, però va insistir "en la necessitat d'intentar evitar que les institucions catalanes quedin fora de la legalitat".

Segons va indicar Iceta, avui el PSC interposarà dos recursos d'empara davant el TC, "el primer perquè la mesa del Parlament no ha admès la reconsideració de l'admissió a tràmit de la proposta de resolució". Iceta va assenyalar que "creiem que no hauria de produir-se el debat d'aquesta proposta, i per aquest motiu el PSC presentarà aquest recurs", va explicar, "i després ens afegirem al recurs conjunt amb PP i C's sobre la reunió de la junta de portaveus".

Per la seva banda, el líder del PP al Parlament, Xavier García Albiol, va acusar la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, d'"exercir més com a presidenta de l'Assemblea Nacional Catalana que de la cambra".

Després d'agrair el suport de Ciutadans, del PSC i de SíQueEsPot expressat a la junta de portaveus en no donar-li validesa, el líder del PP al Parlament va advertir que "no acceptarem que ens intentin prendre el pèl" perquè "quan des de la presidència es diu que existeixen precedents de reunions de la junta de portaveus sense estar constituïts tots els grups, està mentint i vulnerant el reglament".

Segons Albiol, el 20 de novembre del 2006 hi va haver una reunió de grups parlamentaris però no de la junta de portaveus, i va advertir que fins ara "cap president del Parlament havia tingut la gosadia de saltar-se el reglament" de la cambra.