El president del govern, Mariano Rajoy, s'ha compromès a informar els dirigents polítics amb els quals s'ha anat reunint els últims dies a la Moncloa de cadascun dels passos i decisions que vagi adoptant en la seva estratègia per frenar el procés independentista a Catalunya.

Rajoy va continuar ahir la seva ronda de contactes amb els dirigents no sobiranistes reunint-se separadament amb el president d'Unió, Josep Antoni Duran i Lleida, i el líder d'UPyD, Andrés Herzog.

La vicepresidenta del govern, Soraya Sáenz de Santamaría, va destacar que la ronda oberta pel president -i que seguirà demà amb sindicats i patronal- ha estat positiva i ha servit per enfortir la defensa de la sobirania nacional, la unitat i la igualtat dels espa- nyols i el respecte a la legalitat.

Després d'aquestes reunions, i amb independència de les posicions o els matisos entre uns i altres, Rajoy s'ha compromès a coordinar aquesta estratègia i a mantenir un diàleg fluid amb els diferents partits als quals anirà consultant i informant de totes les seves decisions.

Un dels últims que han passat per la Moncloa ha estat el líder d'Unió, Josep Antoni Duran i Lleida, després de la seva ruptura amb CDC, precisament per la deriva independentista del partit d'Artur Mas. Duran va garantir que el seu partit sempre defensarà la legalitat, respectarà qualsevol decisió que adopti el Tribunal Constitucional encara que no li agradi i es mostrarà contrari a qualsevol mena de "desobediència".

Això no obstant, va voler deixar clar que no formarà part de cap "front" de partits contra la independència i va apostar per abordar una resposta política quan es constitueixin les noves corts després de les eleccions generals de desembre. Per a això, advoca per la creació d'una ponència que estudiï una nova disposició addicional en la Constitució que reconegui la realitat de Catalunya i resolgui el problema del finançament i, després, sotmetre tot el que s'hagi acordat a consulta dels catalans.

Aspectes com la llengua i la cultura, per exemple, no poden ser "objecte de disputa", va subratllar el responsable d'UDC, que va apel·lar a recuperar l'esperit "pactista" de la Transició per arribar a una solució política.

Duran va transmetre a Rajoy el que ell mai no faria: suspendre l'autonomia, recórrer al Codi Penal o aplicar la Llei de Seguretat Nacional per frenar una hipotètica independència de Catalunya que ell, en qualsevol cas, no veu factible.

Opinions que no comparteix ni de bon tros el líder d'UPyD, Andrés Herzog, que va instar Rajoy que acudeixi a la "via penal" per perseguir pel delicte de "conspiració per a la sedició" els independentistes. Herzog va demanar a Rajoy l'ajuda de la Fiscalia i de l'Advocacia de l'Estat per defensar la querella criminal que ja ha presentat UPyD contra els promotors independentistes.