El Consell Nacional d'ERC va decidir que Gabriel Rufián, membre de Súmate i del secretariat de l'ANC, encapçali la seva llista per Barcelona a les eleccions al Congrés el 20-D. Va obtenir el suport de 122 consellers -2 hi van votar en contra, i cinc en blanc-, que van situar l'actual diputat Joan Tardà al segon lloc de la llista. L'exalcadessa de Sallent Mirella Cortès anirà de número 6 per Barcelona.

L'aval dels republicans a Rufián va arribar després que Tardà proposés a la direcció que fos aquest activista polític qui liderés la llista al Congrés. "Ell és el número 1, jo sóc aquí només de passada", va declarar Rufián en agrair-li el gest de "generositat". Els caps de llista per Girona, Tarragona i Lleida són Teresa Jordà, Jordi Salvador i Xavier Eritja. El tàndem de Gabriel Rufián com a número 1 i de Joan Tardà com a mà dreta és acompanyat per com a número 3 la fins ara senadora Ester Capella.

Rufián va elogiar Tardà, que va fer una passa enrere, ja que, en principi, havia der ser ell qui liderés la llista: "si algun dia em dedicava a la política només volia tenir la meitat de decència i dignitat que ell". Rufían va assegurar que van a Madrid a "defensar el vot dels catalans, a preocupar qui no s'ha preocupat, i a ocupar molt qui s'ocupa poc de poques coses i a dir als que gairebé mai han perdut que el poble català ha guanyat". "Un procés d'autodeterminació no és impossible" va reblar l'activista nascut el 1982 a Santa Coloma de Gramenet, mentre que Tardà va advertir que anirien a Madrid a defensar el nou govern català.