Els Nobel de la pau Óscar Arias Sánchez, Betty Williams, Mairead Maguire Corrigan i Mohammad Yunus van exhortar ahir a reduir la despesa militar dels estats i fins i tot a abolir els exèrcits per tancar conflictes bèl·lics i aconseguir recursos econòmics per a educació i alimentació.

Els Nobel, juntament amb Melissa Fleming, de l'agència de refugiats de l'ONU, i el també premiat Nobel de la Pau Frederik Willem de Klerk, van expressar ahir els seus desitjos que els conflictes bèl·lics existents al món puguin arribar a la pau a través de "diàleg, diàleg, diàleg", va apuntar De Klerk. Tots ells van participar ahir a Barcelona en la primera sessió de la XV Cimera Mundial de Premis Nobel, que se celebra a la ciutat fins al diumenge que ve dia 15, i que està centrada en la crisi dels refugiats de l'Orient Mitjà i la pau.

La cimera va ser inaugurada per la presidenta del Parlament de Catalunya, Carme Forcadell; el President de la Generalitat en funcions, Artur Mas; l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, i el rector de la Universitat de Barcelona (UB), Dídac Ramírez, en desenvolupar-se ahir les sessions de diàleg en aquest espai universitari.

Mohammad Yunus, fundador del Banc dels Pobres, va fer arribar el seu missatge a la reunió dels Nobel a través d'un vídeo gravat, en què va instar a aconseguir el que ha denominat "els tres 0", per disminuir la pobresa, la desocupació, especialment en els joves, i les emissions de carboni.

Yunus va reclamar que "el món senti el missatge dels Nobel de la pau" que denuncien la concentració de riquesa "en unes poques mans, cosa que no és nova, però que s'ha convertit en insostenible i no es pot mantenir socialment", va considerar.