Les fundacions derivades de les antigues caixes catalanes van destinar l'any passat 263,7 milions d'euros a inversió de caràcter social a Catalunya. D'aquesta xifra, la Fundació Bancària La Caixa, la primera fundació privada d'Espanya i una de les més importants del món, va aportar-ne el 80,47%, en concret 212,2 milions, mentre que els 51,5 milions restants corresponen a les set fundacions especials lligades a les antigues caixes catalanes.

No obstant això, el pressupost total de la Fundació Bancària La Caixa destinat a obra social a tot Espanya va ser l'any passat de 500 milions d'euros, uns fons que va beneficiar 9,5 milions de persones. La Caixa, també destinarà aquest any 500 milions a l'obra social.

Un informe recent del departament d'Economia de la Generalitat sobre l'activitat de les fundacions especials xifra en 51,51 milions l'aportació de les set fundacions especials nascudes de la reforma financera. La principal és la Fundació Catalunya-La Pedrera, hereva de la Fundació Caixa Manresa, que es nodreix fonamentalment dels ingressos de la Pedrera, que va fusionar les fundacions de la Caixa d'Estalvis de Catalunya, Tarragona i Manresa.