El líder d'ERC, Oriol Junqueras, va advertir que l'acord entre CDC i la CUP per investir al president de la Generalitat "és imprescindible" per evitar que el procés independentista descarrili, i ha recalcat que el seu partit està mediant per "ajudar perquè això tiri endavant".

Segons va indicar Junqueras en unes declaracions a RAC1, en les negociacions entre Junts pel Sí (JxSí) i la CUP "ens hi juguem molt, gairebé que ens ho juguem tot", per la qual cosa l'acord sobre la presidència de la Generalitat, sobre el futur Govern i sobre el full de ruta "és imprescindible".

Després d'admetre que el ritme de les negociacions és més lent del que seria desitjable, Junqueras es va mostrar convençut que finalment s'aconseguirà un acord "extraordinari", però també ha reconegut que es tracta d'"una negociació complexa" que "ha d'acabar amb èxit. Després ja veurem en quin punt està l'èxit". Junqueras va voler sortir al pas de la impressió que es té que ERC es limita a contemplar com negocien CDC i la CUP, i va dir que hi intervenen: "Intentem ajudar que això tiri endavant, que surti bé".

"La realitat és complexa", va afegir, i ERC té plantejat el repte d'aconseguir que les raons que esgrimeixen CDC i la CUP per sostenir que intenten ampliar l'espai independentista "siguin compatibles". El líder d'ERC va explicar que si va insistir tant en les seves declaracions posteriors a la reunió de dimecres passat de l'executiva del seu partit que l'únic candidat a la presidència de la Generalitat és Artur Mas "és per evitar qualsevol possible malinterpretació" per part dels mitjans de comunicació.

Per la seva banda, el president d'Unió Democràtica de Catalunya, Josep Antoni Duran i Lleida, es va mostrar "preocupat" per la que considera "molt probable" investidura d'Artur Mas com a president de la Generalitat amb el suport de la CUP, que obriria, va dir, un escenari "dolent per a Catalunya". El líder d'Unió, que es va reunir a Sevilla amb la presidenta de la Junta d'Andalusia, Susana Díaz, va assegurar que encara que fa tres o quatre dies pensava "tot al contrari", veu "a prop" que el candidat de Junts pel Sí sigui investit amb els vots de la CUP. "Un escenari que a dia d'avui veig molt probable d'un president Mas investit amb la CUP és un escenari d'incertesa, de poca governabilitat i que abocarà, no al març però sens dubte molt abans del previst, a noves eleccions", va sostenir Duran, que va afegir que "lliurar Catalunya a la CUP i deixar-la a les seves mans és un greu error".

Després d'advertir que això "no serà positiu en termes de confiança econòmica", Duran va lamentar que Mas "ha fet moltes concessions a la CUP que mai no hauria d'haver fet".

"El president de la Generalitat no hauria d'haver-se assegut amb la CUP i no hauria d'haver signat el seu grup la resolució de desobediència i de desacatament a les lleis espanyoles i a les resolucions del Tribunal Constitucional, això no té cap sentit, és incomplir la legalitat i resta força moral i política per poder canviar qualsevol mena de llei", va destacar.