El pavelló del Nou Congost de Manresa acollirà aquest diumenge el debat nacional de la CUP, al qual s'espera que acudeixin entre 1.000 i 2.000 militants de la formació de l'esquerra independentista vinguts d'arreu del país.

Segons van confirmar fons de la CUP a Regió7, la jornada de debat començarà a les 10 del matí i està previst que s'allargui durant tot el dia. El regidor de la CUP a l'Ajuntament de Manresa Jordi Masdeu recordava ahir que es tracta d'una sessió organitzada per la mateixa CUP a nivell nacional.

Tot i la rellevància que tindrà l'acte de diumenge 29 de novembre, Masdeu explicava que és una jornada en la qual s'informarà de l'estat de les converses amb Junts pel Sí sobre la investidura de Mas, però que no està previst que es prengui cap decisió, ja que per fer-ho s'ha de convocar una assemblea nacional.

Tensions internes

La CUP va insistir que "manté" el no a la investidura d'Artur Mas, encara que les negociacions amb JxS "maduren adequadament", i va suggerir que "valorarà" quan correspongui portar a la seva assemblea el nom de Mas si existís un acord de govern amb JxS.

En roda de premsa, preguntat sobre en quina mesura veu possible arribar a un acord amb JxS abans que comenci la campanya de les generals, el portaveu parlamentari de la CUP, Albert Botran, va explicar que "tot és possible", "en la mesura que les negociacions amb JxS madurin prou perquè s'arribi a un acord satisfactori i pugui ser ratificat".

En aquest sentit, va admetre que les negociacions "maduren adequadament", perquè les dues parts tenen "el mandat d'arribar a un bon acord" i "la voluntat existeix i és l'ingredient fonamental perquè pugui existir un acord". Però sobre si la CUP manté la seva negativa a investir Mas, Botran va respondre rotundament: "sí, és clar. Nosaltres ens hem mantingut sempre en això. Continua sent un desacord".

Tot i així, preguntat llavors sobre si la CUP portaria el nom de Mas a votació en l'assemblea, en el cas que es tanqués un acord amb Junts pel Sí sobre la resta de variables, Botran es va limitar a afirmar que "correspondrà valorar-ho al seu moment", ja que "és avançar molt els escenaris".

D'altra banda, també es va referir als comunicats que dos sectors de la CUP, Endavant i Poble Lliure, han emès amb vista a l'assemblea que la formació celebrarà aquest diumenge, en els quals s'aprecien matisos respecte a la possibilitat d'investir Mas.

"És evident que la CUP és una organització plural, integrada per persones, corrents i organitzacions que donen suport amb opinions diferents. Són preses de posicions legítimes, però no ho entenem com una font de divisió i debilitat", va asseverar. El diputat va opinar que, molt "al contrari", aquests debats són part de la "fortalesa" de l'organització, per la qual cosa "descarta el risc de ruptura", ja que "abans han existit debats molt intensos i cap no ha acabat en ruptura", va dir.

En concret, Endavant i Poble Lliure, sectors de la CUP, van emetre sengles comunicats amb vista a l'assemblea que la formació antisistema celebrarà aquest diumenge en els quals s'aprecien matisos respecte a la possibilitat d'investir Mas, assumpte que alguns dirigents admeten que pot "fracturar" el partit.

Segons la nota d'Endavant, de la qual forma part la sallentina i número dos de la CUP al Parlament, Anna Gabriel, "l'esquerra independentista i anticapitalista està lliurant una batalla clau que pot ser decisiva en la pròxima etapa política a Catalunya" i "en funció d'aquesta batalla, la confrontació amb l'Estat podria orientar-se cap a una ruptura capaç d'obrir les portes a transformacions més profundes; o bé s'orientarà, pràcticament de forma definitiva, cap a escenaris de pacte entre elits".

Endavant es manté ferm en el seu rebuig a investir Mas ja que, "contràriament a qui creu que Mas representa un sector allu-nyat de les veus crítiques del seu executiu, és la persona que més bé representa els interessos d'aquestes veus, encara que en un complex joc de miralls apostin ara per dibuixar perfils diferenciats".

"La funció de l'esquerra independentista consisteix a revelar aquests interessos, assenyalar que és justament Mas qui ara mateix representa la baula d'unió entre el projecte de refundació de l'Estat espanyol i les aspiracions de la majoria de Catalunya a la sobirania, i explicar, de forma clara i ben nítida, que només apartant-lo de la presidència de la Generalitat serà possible avançar en la ruptura amb l'Estat", subratlla Endavant.

Des de l'altra organització de la CUP, Poble Lliure, es passa de puntetes sobre la possible investidura de Mas i opina en un comunicat que "no afavorir la ruptura independentista en el moment actual representa posar-se al costat d'Espanya i l'oligarquia, perpetuar les formes de poder despòtiques d'aquest Estat i les polítiques de desferra, amb el que s'ajuda a prolongar la situació d'opressió i ofec social per al poble treballador català".