El Tribunal Constitucional ha anul·lat un article de la Llei de l'Agència Tributària de Catalunya en el qual s'estableix la integració en els cossos d'inspectors de la Generalitat dels funcionaris de l'Estat que presten servei en ens de l'administració catalana.

El Tribunal Constitucional, en una sentència a la qual ha tingut accés Efe, declara que és inconstitucional l'article 4 de la reforma legal aprovada aquest any pel Parlament de Catalunya, que planteja la "integració voluntària" d'aquests funcionaris en els cossos superiors d'inspectors tributaris i tècnics de gestió de la Generalitat mitjançant convocatòries específiques. Amb aquesta anul·lació, el conjunt de la llei d l'Agència Tributària catalana queda molt tocada.

El govern central va recórrer contra la norma catalana en considerar que aquest precepte vulnera el dret a l'accés en condicions d'igualtat a la funció pública previst en la Constitució i en l'estatut del treballador.

Fonts del Tribunal van precisar que amb aquesta decisió no s'anul·la l'Agència Tributària catalana, sinó l'article que afegeix a la norma vigent des de l'any 2007 dues disposicions sobre l'accés als cossos d'inspectors i de gestors tributaris de la Generalitat.

En els dos casos s'establia la possibilitat de poder integrar-se en els cossos tributaris de la Generalitat funcionaris d'altres administracions que tinguin assignades funcions "substancialment coincidents" amb les d'aquests cossos i destí definitiu a Catalunya, tant en l'administració de la Generalitat com en els seus ens públics.

I es regulava el procediment per realitzar les convocatòries específiques que calguessin amb la finalitat que, abans del juny del 2021, culminar aquesta integració.

El Tribunal sosté que les dues disposicions regulen "proves restringides d'accés a la funció pública" que afecten funcionaris d'altres administracions públiques, de manera que no compleixen el caràcter obert dels processos selectius i contradiuen "d'una manera efectiva i insalvable" la normativa bàsica estatal.

I amb això -afegeix- vulneren la competència atribuïda a l'Estat sobre el règim estatutari dels funcionaris.

Segons el tribunal de garanties, el procés d'integració que regulaven aquestes disposicions estava "vedat a diverses categories de persones que compleixen els requisits legals establerts per a la realització dels principis de mèrit i capacitat".

De fet, quedaven excloses les persones que no fossin funcionàries o, fins i tot sent-ho, ho fossin d'algun cos de la Generalitat.

L'objectiu, segons el parer del tribunal, era que les persones d'altres administracions adscrites a aquests ens de la Generalitat, com l'Agència Tributària, no només treballessin aquí sinó que pertanyessin al cos funcionarial autonòmic.

Les dues disposicions addicionals estaven suspeses de forma cautelar des del mes de setembre passat amb efectes del mes de juliol.

Llavors, el Govern en funcions de la Generalitat de Catalunya va interpretar la decisió del Tribunal Constitucional com una prova més de l'"asfíxia" i la "recentralització" que aplica l'Estat.