Quatre nous restaurants catalans van rebre anit la seva primera estrella Michelin. Es tracta de dos establiments barcelonins d'empremta bulliana com el Disfrutar, de Mateu Casañas, Oriol Castro i Eduard Xatruch, i l'Hoja Santa, d'Albert Adrià i Paco Méndez. A més, la prestigiosa guia ha atorgat una primera estrella a la cuina contemporània empordanesa de l'hotel restaurant Empòrium de Castelló d'Empúries i al Tresmacarrons del Masnou.

Així, la Guia Michelin Espanya i Portugal 2016 referma l'aposta pel planter gastronòmic i fa pujar al selecte grup dels biestrellats només dos restaurants, el Zaranda, del Castell Son Claret de Mallorca, liderat pel xef format a Can Fabes Fernando Pérez Arellano, i el Coque de Madrid.

A més de l'anunci dels quatre restaurants catalans que aconsegueixen una primera estrella, la guia també ha constatat la pèrdua de l'estrella que ostentaven el restaurant Comerç 24 -tancat temporalment per reformes- i el Nei-chel -que va tancar portes el gener per la crisi i que mantenia una estrella des de feia quasi 40 anys. El restaurant Ca l'Arpa de Banyoles i el Manairó de Barcelona tampoc no lluiran el 2016 aquesta distinció perquè no l'han renovat.

D'altra banda, no hi ha hagut moviments entre els xefs i restaurants de la Catalunya Central. Així, al manresà Jordi Cruz se li continua resisint la tercera estrella, tot i que manté les dues estrelles que ja tenia a l'Àbac i una altra a l'Angle, tots dos a Barcelona. Ja ubicats a la Catalunya Central, han mantingut l'estrella el restaurant L'Ó de Món Sant Benet del xef Jordi Llobet i també el manté l'Estany Clar de Cercs. També al Berguedà, Els Casals conserven la seva estrella, tal com també ho fa el xef bagenc Nandu Jubany, amb Can Jubany, de Calldetenes.