Com creu que està vivint el país els dos mesos transcorreguts des del 27-S?

Crec que la situació és força convulsa. No hi ha eleccions, no hi ha president, no hi ha govern i tot està paralitzat. I per això la societat viu una situació de tensió. No és normal que amb els temps que corren hi hagi un govern en funcions i que no es pugui dedicar a governar. És una situació molt difícil i difícil d´entendre per a la societat. Cal que es posi fil a l´agulla i s´intenti arribar a un acord per tirar endavant el país amb tots els problemes que hi ha.

Repetir les eleccions seria un fracàs? Qui en seria el principal responsable?

El govern ha d´intervenir en l´assumpte i si s´han de convocar eleccions no passar res. És una situació que no hauria de donar-se, però davant la tensió i inoperància que hi ha ara, no passa res de l´altre món si es convoquen eleccions, es treu dramatisme al tema i els ciutadans decideixen.

Artur Mas té futur si no pot ser president?

Crec que les persones són importants, però ningú és imprescidible. Té un valor i penso que té uns coneixements extraordinaris, però ell ha d´assumir la situació que hi ha i no significa que per seguir s´hagi d´aferrar al càrrec. Això no vol dir, que no ser president sigui el seu final polític.

Veu el procés sobiranista tocat definitivament, o només travessa un mal moment?

Està en un impàs. El govern de la Generalitat no deixa de fer coses, seguint amb el procés i el de l´Estat tampoc enviant-ho tot al Constitucional. El que cal és un acord i poder tirar endavant un referèndum pactat.

Com veu la posició del govern central? Espera un canvi després del 20-D?

El govern de Rajoy està pressionant i posa totes les traves que pot. Crec que s´equivoca i el que haurien de fer els mandataris és seure a negociar per desbloquejar tota aquesta situació. Les previsions són que hi hagi algun canvi. El PP pot tornar a guanyar però sense majoria absoluta, de manera que hauran de baixar del pedestal i negociar. Si no és així, serà dolent per a tots.

El sindicalista Miguel Espejo.