Acord històric entre els 195 estats participants en la cimera de París contra el canvi climàtic (COP 21). Tot i unes hores d'incertesa ahir a la tarda, finalment els participants de la reunió van ratificar per unanimitat el text acordat. És el primer acord vinculant pel clima signat pels Estats Units i la Xina.

El text final de l'acord de París fixa el topall de l'augment de la temperatura del planeta a finals de segle "molt per sota" dels dos graus des de les èpoques preindustrials. Caldrà fer esforços, segons el text, per aproximar-se al grau i mig d'augment. L'acord cerca que els països s'hi adaptin tenint com a criteri principal la "seguretat alimentària" de la població.

Es demana que l'economia es reconverteixi de manera que produeixi poques emissions de gasos d'efecte hivernacle.

S'exigeix als firmants que fixin un sostre de reducció de les emissions de gasos d'efecte hivernacle "al més aviat possible". Primer, els països més desenvolupats. Els països en desenvolupament tindran més temps per fer-ho, tot i que no es marca un any concret de límit. La primera anàlisi de l'acord es farà el 2018 i la primera revisió a l'alça serà el 2020, quan entraria en vigor.

L'acord és vinculant, però no ho són les fites de reducció d'emissions de cada país, cosa que s'ha fet per incloure els Estats Units en l'acord. Es mobilitzaran 100.000 milions de dòlars fins al 2025 per afavorir que els països menys desenvolupats hi prenguin mesures.