El ministre belga de Justícia, Koen Geens, va admetre ahir que el principal sospitós dels atemptats de París en ordre de recerca, Salah Abdeslam, podria haver estat en un habitatge a Molenbeek dos dies després dels atacs, tot i que la policia no hi va intervenir perquè era de nit.

Adbeslam, que va participar presumptament en els atemptats que van causar el 13 de novembre com a mínim 130 morts i 350 ferits, podria ser dos dies més tard al districte de Brussel·les de Molenbeek, segons reconeix Geens a la cadena flamenca VTM.

El diari Het Laatste Nieuws destaca que en aquesta entrevista exclusiva el ministre revela que la posició d'Abdeslam era coneguda pels serveis d'informació la nit del diumenge 15 al dilluns 16 de novembre.

Però la policia no hi va poder intervenir aquella matinada per no infringir la llei del 1967 que prohibeix a Bèlgica els escorcolls entre les 21.00 i les 05.00 hores. Hi ha derogacions únicament en cas de "delicte flagrant" o "incendi", però no en casos relacionats amb terrorisme. Per poder intervenir en aquest horari en el marc d'investigacions terroristes caldria canviar el codi penal belga, de manera que es poguessin autoritzar escorcolls les 24 hores del dia per infraccions terroristes. Aquesta modificació és una de les 18 propostes que el primer ministre belga, Charles Michel, va plantejar després dels atemptats de París per combatre el terrorisme de forma més efectiva. La Policia va intervenir el dilluns 16 de novembre cap a les 5 de la tarda després d'haver obtingut un mandat judicial, la qual cosa podria haver donat temps a Abdeslam a fugir del lloc, si realment hi era.

En aquests moments Bèlgica es trobava sota el màxim nivell d'alerta terrorista (nivell 4 sobre quatre) davant la possibilitat "greu i imminent" que es cometés un atemptat similar als de París, segons les autoritats belgues.

Per la seva banda, la Fiscalia federal va precisar que tenia en aquell moment "una informació que indicava que Salah podia ser o havia estat en l'habitatge en qüestió". "Es va fer llavors un escorcoll sense resultats", va indicar el Ministeri Públic, segons recull el diari Le Soir.

Segons va assenyalar, "afirmar que no l'hem pogut aturar perquè no podem efectuar escorcolls entre les 21.00 i les 05.00 hores i que es va escapar en aquesta franja horària és una extrapolació", va concloure.