La CUP va instar anit Junts pel Sí a cloure el procés de converses que està mantenint amb la CUP amb una oferta que inclogui una "presidència alternativa que pugui generar un ampli consens" i també a millorar la proposta de pla de xoc. A través d'un comunicat, els cupaires vinculen aquesta petició als "bons resultats" de les formacions d'esquerres i progressistes independentistes i autodeterministes, en referència a ERC i En Comú Podem. També dirigeix un missatge cap a aquesta coalició i als seus companys de Catalunya Sí Que es Pot a sumar-se al procés constituent cap a la República catalana.

La CUP destaca que les dues primeres forces en nombre de vots a Catalunya són En Comú Podem i ERC i conclou que confirma un mapa electoral protagonitzat per les formacions d'esquerres. En aquest sentit, la CUP subratlla que "l'independentisme i el canvi social van junts, i només així s'aconseguirà sumar nous agents polítics i socials a la ruptura i al procés constituent". La CUP també avisa que si l'oferta de Junts pel Sí varia en el sentit de proposar un president de consens, tindria "més possibilitats" que sigui àmpliament acceptada per a la militància en l'assemblea nacional del pròxim 27 de desembre.

Així mateix, els cupaires consideren que el bon resultat d'En Comú Podem significa un ampli suport a una força que ha defensat clarament la necessitat d'un referèndum, tot i que també remarquen que "les forces del règim" continuen tenint un pes molt important al Congrés. En aquest sentit, la CUP conclou que "l'únic camí és la unilateralitat".