La pobresa infantil i energètica i els desnonaments són les mesures d'aplicació "immediata" que inclou el pla de xoc social de Junts pel Sí i CUP, per al qual preveuen una dotació de 270 milions d'euros sense haver tancat, això no obstant, cap acord sobre els Pressupostos de la Generalitat.

En una conferència de premsa al Parlament, el diputat de Junts pel Sí Raül Romeva va presentar ahir "la proposta d'acord", treballada amb la CUP en els últims dos mesos i que el partit antisistema elevarà a l'Assemblea Nacional del 27 de desembre perquè l'avali i que inclou el pla de xoc social.

Sobre aquest punt, Romeva va afirmar que "personalment" creu que seria assumible per Catalunya Sí que es Pot, encara que va descartar que en aquest moment estigui sobre la taula l'opció de teixir aliances amb un soci alternatiu a la CUP.

Pel que fa al controvertit complex turístic BCN World, el document assenyala que es deixa "en suspens" la tramitació del pla director urbanístic i s'obre un grup de treball per revisar el projecte.

Davant les urgències socials, el document assenyala mesures que han d'aplicar-se de forma "immediata" en tres àrees prioritàries: la pobresa infantil, l'energètica i la prevenció de desnonaments, sense especificar partides pressupostàries concretades.

Entre d'altres, proposa incrementar les beques menjador que cobreixen el 100% del cost, desplegar protocols perquè la Generalitat i les empreses energètiques comuniquin als serveis socials les situacions de possibles talls de subministraments; i prioritzar el destí dels habitatges públics de lloguer per als casos en mans de les taules d'emergència.

El document inclou altres mesures, aquestes sí amb impacte pressupostari, que s'aplicarien durant els pròxims 18 mesos, però que no es podrien desplegar amb una "simple pròrroga pressupostària", va advertir Romeva, que va admetre que no tenen garanties que la CUP doni suport a uns Pressupostos de la Generalitat per al 2016 ja que aquest assumpte "no ha format part" de la negociació entre les dues formacions.

En l'àmbit de la sanitat, el document insta a aplicar una moratòria al consorci Sanitari de Lleida per garantir que el configuraran únicament entitats públiques; inclou fons per a la reducció de llistes d'espera (96 milions) i demana reobrir alguns centres d'atenció primària i d'urgències.

El document inclou la recuperació de la renda mínima d'inserció com a "dret subjectiu" (70 milions d'euros addicionals) i un augment de places de residència i serveis a domicili per a persones amb dependència (50 milions d'euros).

També insta a invertir en centres educatius de zones més desafavorides per reduir la ràtio d'alumne per aula (5 milions) i a incrementar places públiques de guarderies o reduir les quotes de les famílies (15 milions).

En habitatge, el document preveu 10 milions d'euros per augmentar el parc públic i ampliar ajudes al lloguer, i 10 milions per a un pla de barris.

La proposta de Junts pel Sí també preveu impulsar la dació en pagament, la reconversió de l'Institut Català de Finances (ICF) en un banc públic i preparar els marcs perquè hi pugui haver un sou mínim de 1.000 euros en la hipotètica Catalunya independent. El document també insta la Generalitat a no aplicar reduccions salarials a l'administració pública almenys durant el període de "transició nacional".

Per finançar aquestes partides, proposa recuperar figures impositives recorregudes al Tribunal Constitucional (energia nuclear i emissió de gasos per la indústria i l'aviació comercial), reinstaurar l'impost sobre dipòsits bancaris i incrementar la lluita contra el frau fiscal, amb la creació d'una "policia fiscal", entre altres mesures.