Assemblea de la CUP: empat total entre el "sí" i el "no" a la investidura d'Artur Mas

La tercera votació ha acabat amb un empat a 1.515 vots que genera més interrogants envers la situació política a Catalunya. Els cupaires reuniran el Consell Polític i el grup parlamentari el dissabte 2 de gener

27.12.2015 | 22:06
Assemblea de la CUP: empat total entre el "sí" i el "no" a la investidura d'Artur Mas

L'assemblea de la CUP a Sabadell no ha esclarit la situació política de Catalunya. El resultat de la votació final ha estat un empat total a 1.515 vots entre els partidaris d'investir a Artur Mas i els seus detractors. Amb aquest empat total, segueixen els interrogants.

L'esquerra anticapitalista s'ha dividit en dues meitats i els partidaris del 'sí' i els del 'no' han sumat cadascun 1. 515 vots: les mateixes persones a favor de la investidura i exactament la mateixa xifra en contra. Després d'una jornada de votació maratoniana, els militats i simpatitzants de la CUP convocaran ara les assemblees locals aquesta setmana i convocaran el seu Consell Polític i el grup d'acció parlamentària el 2 de gener, segons fonts del partit.

La segona votació

La segona votació de l'Assamblea de la CUP ha finalitzat amb uns resultats molt ajustats. Els cupaires han decidit rebutjar a Artur Mas per un marge molt petit.

L'opció de rebutjar Mas i insistir a JxSí que proposi un candidat alternatiu o que es convoquin eleccions ha obtingut 1.512 vots, el 49,8%. Per altra banda, l'opció de acceptar la proposta d'acord de JxSí i facilitar la investidura de Mas ha rebut un total de 1.482, el 48,71%.

Un resultat molt frec a frec que condueix ara l'assemblea dels cupaires a una tercera i última votació entre aquestes dues opcions, ja que el tercer escenari que hi havia en joc a la ronda de les 4 de la tarda -rebutjar l'acord polític però afavorir la investidura per evitar eleccions- ha quedat eliminada en obtenir només 28 vots, el 0,92%. En total han votat 3.042 persones.

La primera votació

L'assemblea de la CUP ha donat com a guanyador de la primera ronda de votacions l'escenari 2. És a dir, el que rebutja el consell de presidència encapçalat per Artur Mas, i per tant l'acord polític, i defensa al mateix temps esgotar el terminis de negociació per buscar una presidència de consens, assumint que això pot comportar noves eleccions. Han votat a favor d'aquesta opció un total de 1.418 persones, és a dir, el 47,14% dels 3.008 vots de l'assemblea cupaire que es reuneix aquest diumenge a Sabadell. Un percentatge molt ajustat al que ha quedat en segona posició (1.359 vots, un 45,7%), l'opció que planteja acceptar-ho tot. La votació d'aquest migdia també ha servit per deixar fora de la segona ronda de votació, aquesta tarda, el quart dels escenaris: el que rebutjava el consell de presidència amb Mas i contemplava l'abstenció de la CUP al ple d'investidura.

El resultats de la primera ronda de votació han deixat un empat tècnic, un frec a frec entre l'escenari 2, el més votat, i l'escenari 1. El que ha obtingut més suports ha estat el que contempla rebutjar el consell de presidència encapçalat per Artur Mas, i per tant, l'acord polític, i esgotar el termini de negociació per continuar buscant una presidència de consens amb JxSí, que inclogui també pla de xoc, full de ruta per la ruptura i procés constituent. Els cupaires assumeixen amb aquesta opció que es pot anar a noves eleccions si Junts pel Sí no posa sobre la taula una alternativa de presidència. Aquesta opció ha obtingut el suport de 1.418 militants i simpatitzants, el 47,14% dels vots. En llegir-se els resultats, és l'única opció que s'ha endut aplaudiments de l'assemblea.

El segon escenari més votat és el que planteja, en canvi, dir 'sí' a l'acord polític i per tant acceptar el consell de presidència encapçalat per Artur Mas. Tot plegat, a partir d'un full de ruta de desconnexió institucional i de ruptura democràtica i pla de xoc, tal com proposa el document definitiu que va oferir en última instància JxSí als diputats de l'esquerra anticapitalista. Aquesta opció ha tingut un aval de 1.359 vots; és a dir el 45,7%.

Les altres dues opcions, els escenaris 3 i 4, han quedat molt lluny dels altres dos. L'opció 3, que planteja rebutjar l'acord polític i el consell de presidència però "afavorir" la investidura d'Artur Mas amb la intenció d'evitar noves eleccions, només ha convençut 109 persones, un 3,62% dels vots. Les dues opcions més votades i aquesta tercera seran les que se sotmeten aquesta tarda a votació en segona ronda, ja que cap de les propostes ha obtingut el 50% dels vots.

El quart dels escenaris, el que ha obtingut menys suports, és el que queda descartat per la segona volta. És el que plantejava rebutjar el consell de presidència liderat per Mas i traslladava a JxSí la "responsabilitat de buscar suports més enllà" del grup parlamentari de la CUP, que s'hauria abstingut durant el ple d'investidura. Aquest escenari també contemplava noves eleccions. Ha obtingut només l'aval de 103 persones, el 3,42% dels vots.

En total, en la votació del matí han votat 3.008 persones de les 3.040 que tenien dret a fer-ho. Hi ha hagut quatre nuls i quinze blancs. La darrera i última actualització del cens d'inscrits, que s'ha tancat a les 4 de la tarda, eleva el nombre de militants que podran votar a 3.111.

Els detalls de la trobada

La trobada ha arrencat amb mitja hora de retard i amb 2.261 militants i simpatitzants -la resta s'espera que arribin al llarg del dia- i sobre la taula hi ha debatresobre quatre possibles escenaris per desencallar , o no, la investidura. La decisió es prendrà finalment per vot secret en les tres rondes de votació, ja que el 42,37% dels inscrits ha demanat fer-ho així. El reglament de l'assemblea fixava en un mínim del 25% el llindar perquè els cupaires es posicionessin a través de les urnes.

Durant els quinze minuts que s'ha permès l'accés de la premsa a l'interior de la pista d'atletisme s'han sentit majoritàriament veus contràries a la investidura de Mas. Amb arguments com el d'eixamplar el procés cap a l'esquerra, no convertir la CUP en una versió d'ERC o rebutjar una presidència que els cupaires vinculen a les retallades.

Una reunió inicialment prevista a Girona i a Esparreguera

L'assemblea se celebra a Sabadell i no a Girona ni a Esparreguera com s'havia previst anteriorment a causa de l'afluència massiva d'inscrits, segons ha justificat la formació. L'assemblea es fa a la pista d'atletisme coberta de Sabadell.

Així funciona l'assemblea

A la primera part de l'assemblea els negociadors de la CUP exposaran informes dels contactes amb JxSí. A continuació, s'oferiran uns 50 torns de paraula, 12 dels quals per a entitats que integren Crida Constituent, uns altres 26 per a territorials de la CUP i la resta s'adjudicaran per sorteig.

Al migdia es produirà la primera ronda de les quatre votacions previstes, i per això es repartiran paperetes a fi que cada inscrit elegeixi entre quatre escenaris possibles, que són:

1) acceptar la proposta d'acord de JxSí i facilitar la investidura de Mas,
2) rebutjar Mas i insistir a JxSí que proposi un candidat alternatiu o que es convoquin eleccions,
3) rebutjar la proposta d'acord però facilitar que Mas sigui investit,
4) abstenir-se en la investidura de Mas i instar JxSí a buscar altres suports, o si no s'obtenen, resignar-se que hi hagi unes noves eleccions.

Dues de les opcions, per tant, contemplen facilitar la investidura de Mas i les altres dues assumeixen que, si no hi ha acord abans del 10 de gener, es convocarien eleccions al març.

A la tarda seguiran les rondes de votació -en cadascuna s'eliminarà l'opció menys votada- i si abans de la tercera ja hi ha algun escenari que reculli més del 50 % dels vots, es declararia com a finalitzada l'assemblea.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Calendari laboral i escolar 2017/2018

Calendari laboral 2017 a Catalunya

Calendari Laboral 2018 a Catalunya

Aquí pots consultar tots els dies festius a Catalunya i el calendari escolar 2017/18

 

Enllaços recomanats: Premis cinema