Corea del Nord va assegurar haver donat un salt important dins del seu programa armamentístic en haver detonat amb èxit la seva primera bomba d'hidrogen, malgrat que experts i diverses entitats van posar en dubte que Pyongyang hagi aconseguit desenvolupar aquesta tecnologia. En el cas que l'afirmació sigui certa, la possessió d'una bomba d'hidrogen (més potent que les provades anteriorment pel règim nord-coreà el 2006, 2009 i 2013) incrementaria el repte en matèria de seguretat que Pyongyang planteja de manera persistent a la comunitat internacional. No obstant això, les autoritats sud-coreanes dubten de la veracitat de la notícia i van destacar que la detonació al Centre d'Assajos Nuclears de Punggye-ri (nord-est del país) va ser menys potent que l'anterior prova atòmica portada a terme per Corea del Nord en aquest mateix lloc el febrer de 2013.

De qualsevol manera, alguns experts van assenyalar que es necessitaran diversos dies per treure conclusions. "Cal fer un bon anàlisi i caldrà temps. Per concloure si ha estat una explosió termonuclear o no, es necessiten almenys un parell de dies, potser fins i tot una setmana", va explicar el responsable del Centre d'Investigació per a l'Abolició d'Armes Nuclears de la Universitat de Nagasaki, Tatsujiro Suzuki.

La bomba d'hidrogen o termonuclear es diferencia de les bombes de fissió dissenyades originalment els anys quaranta en que empra un primer dispositiu de fissió per propiciar després una reacció major -la fusió d'àtoms d'hidrogen- que multiplica el seu poder devastador. Donada la seva major eficiència i capacitat destructiva, s'estima que totes les armes atòmiques desplegades actualment pels cinc països que tenen arsenals i són signants del Tractat de No Proliferació (EUA, Rússia, Regne Unit, França i Xina) són dispositius de tipus termonuclear.

El Consell de Seguretat de l'ONU va condemnar l'assaig nuclear i va anunciar que treballarà "immediatament" per adoptar una nova resolució de condemna. L'anunci va ser fet per l'ambaixador de l'Uruguai a l'ONU, Elbio Rosselli, el país del qual presideix el Consell aquest mes, en una declaració al final d'una reunió d'emergència realitzada per aquest òrgan de Nacions Unides.

La prova nuclear nord-coreana és "una clara amenaça per a la pau i la seguretat" internacional i una "clara violació" de les resolucions de l'ONU que exigeixen al règim de Pyongyang la finalització d'aquestes proves. La declaració recorda que en altres ocasions havien amenaçat d'adoptar noves "mesures significatives" en cas que Pyongyang continués amb aquestes proves nuclears.

Condemna de Ban Ki-moon

El secretari general de l'ONU, Ban Ki-moon, va qualificar de "profundament desestabilitzador" i "inquietant" l'assaig nuclear donat a conèixer per Corea del Nord i va exigir a aquest país que cessi immediatament qualsevol activitat en aquest sentit. "Aquest acte és profundament desestabilitzador per a la seguretat regional i soscava greument els esforços internacionals per a la no proliferació" d'armes nuclears, va afirmar Ban.