Catalunya ha pogut arreplegar enguany 18 milions d'euros amb el sorteig del Nen, gràcies a un primer premi molt repartit arreu de l'estat, que també va esquitxar algunes localitats catalanes. Correspon al número 22.654, valorat en 2 milions d'euros per sèrie (250.000 per dècim), i Lleida se'n va endur la millor part, però també Barcelona i Badalona, mentre que l'administració número 1 de Sant Vicenç de Castellet va vendre una butlleta (vegeu la pàgina 2). El segon i el tercer premi van passar de llarg.

A Lleida, la sort va arribar de l'administració número 12, on es van vendre 5 sèries del primer premi, amb un total de 10 milions d'euros repartits. Pepita Mir i Josep Lluís Fernández fa quatre anys que són propietaris d'aquesta administració i ahir asseguraven que aquest era el premi més gran que han donat mai. Es van assabentar pels mitjans de comunicació que havien repartit 50 butlletes del 22.654, un número al qual no juguen habitualment. "Ens els va adjudicar Loteries de l'Estat", explicava Pepita Mir, i assegurava que no sabia a qui li havia tocat; "suposo que a gent del barri, però en aquestes dates ve a comprar gent de tot arreu".

L'administració número 97 de la plaça d'Urquinaona de Barcelona també va ser afortunada amb el primer premi del sorteig, per bé que el seu propietari, Pedro Fortuño, no sabia exactament quants dècims n'havia arribat a vendre. Calculava que podien ser entre 20 i 30, tots a finestreta, "i tractant-se d'un indret tan cèntric, els compradors afortunats podrien ser veïns, treballadors d'oficines properes o bé turistes", va explicar.

Intuïció que tocaria

Fortuño va relatar ahir cofoi que al matí s'havia llevat amb el convenciment que donaria algun premi i, per això, la família al complet es va acostar fins al local enganxada a la ràdio. Aferrat a la ràdio i acompanyat de la dona i les dues filles, Fortuño es va afanyar a obrir portes i ampolles de cava i penjar el cartell de "22.654, venut aquí" tan bon punt es va assabentar de la notícia.

Tot i no saber qui eren els afortunats, Fortuño va apuntar que no es tracta de cap empresa, i que altres anys aquest número estava reservat a abonats. Amb grans somriures a la cara i entre selfie i selfie, la família Fortuño i algunes venedores de l'administració mostraven orgullosos la gran quantitat de premis grossos repartits al llarg de la seva història. Des que fa prop de 30 anys compressin aquest local de loteria, ja centenari, han entregat més d'una quinzena de grans premis. La Grossa de Nadal, l'any passat, i la Rifa de Reis, l'any 1989, entre d'altres. La vegada que més diners van repartir en aquesta administració va ser l'any 2009, quan van vendre íntegre el segon premi del sorteig de Nadal, uns 180 milions d'euros.

A Badalona la sort va premiar ahir la fidelitat de jugar amb un mateix número, venut a l'administració número 21 del carrer d'Àngel Guimerà, on fa més de 2 anys que es ven cada setmana el número 22.654. Per al sorteig d'ahir, s'hi havia venut una sèrie sencera. El seu titular, José López, afirmava ahir que havia venut un dècim per persona: "són deu persones, totes del barri i gent treballadora", assegurava, i va afegir que entre elles "em sembla que hi ha algú que està a l'atur i li anirà molt bé".

Manoli Moreno va ser l'única premiada que ahir al matí es va apropar a l'establiment. És una de les veïnes fidels al mateix número, que compra "de manera fixa des de fa dos o tres anys". Assegurava que "no sé ni quant m'ha tocat, encara", però fos el que fos, va expressar que el prioritari és "ajudar els fills, i també caurà alguna cosa per al meu marit i per a mi, per viure tranquils".

La resta de sèries del 22.654 es van vendre a Màlaga, a la Vall d'Uixó, a Pasai Antxo (Guipúscoa), i també a Saragossa, Granada, Roquetas de Mar (on ja va caure la darrera grossa de Nadal), Gijón, Algesires, Jerez, Conil de la Frontera i Madrid, entre d'altres.

El segon i el tercer, lluny

Si el primer premi va ser generós amb Catalunya en l'edició d'en- guany del sorteig del Nen, el segon i el tercer van anar lluny d'aquí.

Pel que fa al segon premi, va ser el 60.755 i va caure a Madrid. Està valorat amb 750.000 euros cada sèrie (75.000 euros per dècim). El tercer premi, dotat amb 250.000 euros (25.000 el dècim), va ser per al 95.395 i es va vendre a Guardo (Palència).