El Consell de Ministres va aprovar ahir el Reial Decret que inclou la planificació hidrològica de més d'una desena de conques de l'Estat, entre les que hi ha la de l'Ebre. El nou plantejament ha tirat endavant sense cap modificació respecte l'aprovat al Consell Nacional de l'Aigua el 30 de setembre i, per tant, sense incloure les peticions de la Generalitat pel tram final del riu.

El document, qüestionat des de les Terres de l'Ebre, preveu 465.000 hectàrees més de regadiu pels pròxims cinc anys, 52 embassaments, i un cabal ecològic pel tram final de l'Ebre que la Generalitat considera "insuficient".

El Reial Decret aprova, d'una banda, el segon cicle de planificació hidrològica d'una dotzena de conques intercomunitàries, i quatre de conques intracomunitàries. El Pla Hidrològic de l'Ebre va aprovar-se amb l'oposició de Catalunya, Navarra i el País Valencià, i la crítica feta pel País Basc. La ministra d'Agricultura i Medi Ambient, Isabel García Tejerina, va defensar els planejaments de complexa elaboració, que amb ells compleixen les directives europees i s'evita el bloqueig de l'accés als fons estructurals que l'Estat té assignats per als pròxims cinc anys.