El primer secretari de la Federació del PSC de les Comarques de Lleida, Pirineu i Aran i alcalde de Lleida ciutat, Àngel Ros, va afirmar que "el procés ha estat el fracàs més gran de la política catalana des de la recuperació de la democràcia".

En el tradicional esmorzar d'Any Nou amb altres càrrecs orgànics i institucionals i periodistes de Lleida, Ros va lamentar que "a la ja existent crisi institucional, arrelada al nostre país, ara s'afegeix la incapacitat dels partits que han guanyat eleccions a Catalunya i a Espanya per formar govern", i va afegir que "aquesta situació incideix directament i negativament en la recuperació de l'economia, l'ocupació i la cohesió social".

El dirigent socialista va assegurar que "en el supòsit que es tornin a avançar les eleccions autonòmiques, proposaré que Miquel Iceta sigui el candidat socialista a la presidència de la Generalitat".

En aquest sentit, i en l'àmbit territorial, Ros va explicar que "el partit té els seus mecanismes per elegir els candidats, però el lògic és que es repeteixin els actuals".

El líder del PPC al Parlament, Xavier García Albiol, va reconèixer ahir que s'"avergonyeix" de la situació "esperpèntica" a Catalunya i d'un Artur Mas que "ha perdut el nord", i ha fet una crida a "reaccionar" davant l'independentisme i a "recuperar" la presència de l'Estat a Catalunya.

Albiol va carregar contra Mas, al qual va qualificar de "gran culpable" de la situació actual, encara que també ERC "per omissió", però va considerar que "la realitat, sense ajuda exterior, només els independentistes, ells solets, estan posant en evidència que estem davant un escenari greument perjudicial per a Catalunya". "És surrealista tot i em produeix vergonya com a polític català la situació que estem vivint. Em preocupa pels catalans, que no mereixem aquest desprestigi i vergonya. I em sap greu pels milers d'independentistes que, de bona fe, han cregut aquesta panda que està demostrant que els estan prenent el pèl", va dir. Va titllar d'"esperpèntic" que, dos mesos abans d'unes eleccions, Mas proposi "fer una crisi de govern i incorporar ERC", cosa que "posa en evidència fins a quin punt ha perdut el nord".

Albiol, que va admetre que "li agradaria" repetir com a candidat, va afirmar que la "immensa majoria" de catalans volen seguir sent catalans i espanyols "d'una manera o una altra", per la qual cosa es va mostrar convençut que "explicant bé les coses podem donar capgirar la situació de manipulació dels sentiments".