La Fiscalia de Bèlgica va confirmar ahir la troballa en un apartament del districte de Schaerbeek de Brussel·les de rastres d'explosius i 3 cinturons com els utilitzats en els atemptats del 13 de novembre a París, així com una empremta dactilar de Salah Abdeslam, el principal sospitós fugat.

El fiscal federal va indicar que el 10 de desembre, durant el registre d'un apartament del tercer pis del carrer Bergé, a Schaerbeek, es va trobar material que pot ser emprat per fabricar explosius, així com rastres de TATP (peròxid d'acetona), va assenyalar en un comunicat.

L'habitatge va ser llogat per una persona amb identitat falsa que "podria ser una de les que ja es troben sota custòdia en aquest cas", va afegir. També es van trobar "tres cinturons" fets a mà que podrien haver estat "utilitzats per transportar explosius", així com "una empremta dactilar de Salah Abdeslam", a la recerca i captura internacional. El Ministeri Públic va confirmar aquestes informacions després que diversos mitjans han indicat que els cinturons explosius que portaven els presumptes terroristes dels atemptats del 13 de novembre a París van ser fets en un habitatge de Schaerbeek.

Els mitjans de comunicació belgues De Standaard, Het Niewsblad i Het Laatste Niews, van assenyalar ahir que l'habitatge va servir "d'amagatall" a Abdeslam després dels atemptats de París. D'acord amb aquests mitjans, els detonadors haurien estat afegits als dispositius explosius en un hotel proper a París (Alfortville), on Abdeslam havia reservat dues habitacions.

D'altra banda, Bèlgica manté l'alerta per risc d'atemptat terrorista al nivell 3 d'una escala de 4, en considerar que l'amenaça a tot el país és encara "possible i versemblant", va decidir ahir l'Òrgan de Coordinació per a l'Anàlisi de l'Amenaça (OCAM). L'elevat nivell d'alerta, que comporta mesures de seguretat reforçades i presència policial i militar als carrers, es va declarar després dels atemptats del passat 13 de novembre a París, amb 130 morts, en considerar que els atacs podrien reproduir-se en territori belga. Del 21 al 26 de novembre, l'alerta va arribar al nivell màxim a Brussel·les, on van tancar comerços i escoles i va deixar de funcionar part del transport públic.

El fiscal federal de Bèlgica, Frédéric Van Leeuw, va apuntar aquesta setmana el 15 de gener com a data en la que podria produir-se un atemptat, ja que farà un any del desmantellament de la cèl·lula terrorista de Verviers, a l'est del país. "Tenim en compte òbviament aquesta data simbòlica. Els terroristes busquen símbols com el tren d'alta velocitat Thalys, els cafès o el Museu Jueu", va declarar Van Leeuw a la cadena RTL.

El fiscal va assegurar també que Bèlgica haurà d'aprendre a viure amb el terrorisme integrista, com Espanya ho va fer amb ETA, en una compareixença al Parlament. "Mai havíem hagut de fer front a aquest tipus de delictes, amb centenars de persones entrenades militarment. Haurem de viure com el Regne Unit o Espanya vivien amb l'IRA o ETA, on, en última instància, és la democràcia la que ha guanyat", va assenyalar Van Leeuw a la comissió parlamentària de lluita contra el terrorisme.