Carles Puigdemont va obviar ahir la tradicional referència al rei i a la Constitució espanyols en prometre el càrrec de President de la Generalitat, malgrat els advertiments efectuats el matí del mateix dia pel ministre de Justícia, Rafael Catalá.

Davant el Saló Sant Jordi del Palau de la Generalitat ple d'autoritats, entre elles el ministre Jorge Fernández Díaz, la delegada del govern central a Catalunya, Llanos de Luna, i el tinent general inspector de la zona militar, la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, va preguntar a Puigdemont si prometia complir lleialment les obligacions del càrrec de President de la Generalitat "amb fidelitat a la voluntat del poble de Catalunya representat pel Parlament", a la qual cosa Puigdemont va respondre que sí.

A més a més, en l'inici del seu discurs, el nou President va situar en el poble i el Parlament el "cercle virtuós de legitimitat" que culmina en el seu nomenament, i en cap moment no va referir-se que aquesta legitimitat emanés de la Constitució ni la legalitat espanyola, tot i que minuts abans s'havia llegit el decret de nomenament, signat pel rei i basat en la Constitució i l'Estatut.

Al matí, el ministre Catalá havia advertit que, segons la jurisprudència, "en cap cas no es pot introduir un element que desvirtuï el propi jurament de compliment de les obligacions i de la Constitució". Per això, va afegir, el govern central estaria atent a si la fórmula utilitzada "és respectuosa amb la Constitució o si genera algun tipus d'infracció".

L'Estat es posa en marxa

Fonts del govern central van indicar ahir al vespre, després de l'acte, que els serveis jurídics de l'Estat analitzaran des d'avui la legislació i la jurisprudència existent per determinar si haver ignorat la promesa o jurament d'acatar la Constitució mereix algun retret jurídic. La fórmula utilitzada no introdueix cap element afegit, que era la preocupació del ministre, sinó que n'elimina respecte de la que es va definir en un reial decret del 5 d'abril del 1979 "pel que es determina la fórmula de jurament o promesa per a la presa de possessió de càrrecs o funcions públiques". Segons el decret, Forcadell hauria d'haver preguntat: "jureu o prometeu per la vostra consciència i honor complir fidelment les obligacions de càrrec... amb lleialtat al rei, i guardar i fer guardar la Constitució com a norma fonamental de l'Estat?".

El 2012, la llavors presidenta del Parlament, Núria de Gispert, va preguntar a Artur Mas si prometia el càrrec "amb fidelitat al rei, la Constitució, l'Estatut d'Autonomia i les institucions nacionals de Catalunya" i Mas va respondre: "sí, ho prometo i amb plena fidelitat al poble de Catalunya".

Si el rei va estar absent de la fórmula de promesa, en canvi va ser present, sense anomenar-lo, en el discurs de comiat d'Artur Mas. Aquest, dirigint-se a tothom que li ha fet costat i que l'ha ajudat a treballar pel país, va dir: "jo sí que us agraeixo els serveis prestats", frase a la qual va seguir un encès aplaudiment dempeus de quasi tota la sala. Mas estava responent així al fet que, en el decret del seu cessament signat pel rei (però redactat pel govern central, segons la Casa Reial) no hi apareixia "agraint-li els serveis prestats", que acompanya tots els cessaments i que ha constat en el dels anteriors presidents de la Generalitat.

En la seva intervenció, Mas també va fer un cop més referència a la ja famosa frase gravada a la roda de timó que ha decorat el seu despatx: "Cap fred, cor calent, puny ferm i peus a terra". Als nous President i Govern que "han acceptat el repte en uns moments apassionants i decisius", els va desitjar "bona singladura" i que arribin a bon port, "al millor port possible". Puigdemont, al seu torn, va voler fer un enllaç amb la dèria del seu predecessor amb "una última metàfora marinera", una frase del poeta turc Nassim Hikmet: "el més bonic del mar és allò que no hem navegat". Va fer la cita després de dir que "venim de lluny, d'un viatge molt llarg a través de la història" i que ara se sentia "esperançat més que mai".

La nàutica no va ser l'única cita de Puigdemont, que ja n'havia deixat anar unes quantes al discurs d'investidura. Així, sense dir el nom de l'autor i esmentant només que era algú proper geogràficament però no ideològica, va citar en castellà: "Imposible es solo una opinión". La frase és d'Albert Rivera, líder de Ciutadans, i ha estat usada per aquest partit com a eslògan de campanya electoral.

Fal·lible però insubornable

L'altra cita del discurs va ser una frase del periodista Gaziel: "Sóc fal·lible però insubornable".

El nou President va dedicar el gruix de la seva intervenció a afirmar el compromís amb les "esperances" de la gent que espera un compromís del Govern amb la necessitat de feina, els drets bàsics, els serveis públics essencials, la defensa del medi ambient i la solidaritat internacional. Però atendre aquestes esperances, va dir, no és possible "sense unes eines que ens ho permetin i que no són les que tenim", perquè Catalunya ha estat humiliada, menystinguda i econòmicament discriminada pel govern de l'Estat. Per tant, del que es tracta és de tenir eines noves.

Puigdemont va dir que el camí no es pot fer "de qualsevol manera" sinó bé, i "el farem molt bé". Va referir-se a la necessitat d'explicar-se i d'implicar "més, millor, més gent". Va comprometre's a "garantir la solvència jurídica de cada acció" que emprengués, i va esmentar la voluntat d'aconseguir estabilitat institucional i "respecte i serenor" en el debat polític.

Puigdemont va arribar al Palau de la Generalitat una hora abans de la prevista per a l'acte, acompanyat de la seva esposa, Marela Topor. Va rebre els honors dels Mossos d'Esquadra i tot seguit la parella va ser rebuda per Artur Mas i la seva esposa, Helena Rakòsnik, que els van conduir al despatx del President.