Prop del 36% dels joves de l'estat d'entre 16 i 30 anys ha conduït algun cop sota els efectes de l'alcohol i un de cada deu reconeix haver-ho fet després d'haver consumit cànnabis o cocaïna.

La majoria són homes, d'entre 25 i 30 anys, que treballen o compaginen els estudis amb una activitat laboral, viuen a zones rurals i són conductors habituals, segons un informe de la Fundació Mapfre elaborat amb la Fundació d'Ajuda contra la Drogoaddicció. L'estudi, per al qual s'ha entrevistat mil joves, reflecteix també que sis de cada deu han pujat en els últims sis mesos a un vehicle el conductor del qual havia consumit alcohol i més del 30% ho ha fet quan aquest ha pres pastilles o fumat porros.

Per al 13,6% dels entrevistats l'alcohol només "augmenta una mica" el risc de tenir un accident de trànsit, i, segons el 17,5%, els seus amics veuen normal beure o consumir drogues encara que s'hagi de conduir. Aquests percentatges mostren un comportament real al volant que s'allunya de la percepció que els joves tenen de si mateixos, ja que es consideren responsables i es posen bona nota com a conductors. Segons l'estudi, set de cada deu consideren que condueixen millor que la resta. Estan en contra dels comportaments arriscats, emfatitzen la prudència i l'acatament de les normes de trànsit, però a la pràctica "no són tan políticament correctes", va assenyalar un dels responsables de l'estudi, Eusebio Megías, que considera que no és un problema de manca d'informació.