El president de Ciutadans, Albert Rivera, va registrar ahir al Congrés dels Diputats una iniciativa que insta la cambra baixa a "aprovar que la igualtat, la sobirania nacional resideix en el conjunt del poble espanyol". Rivera va dir que la proposició no de llei també demana que el Congrés voti al costat del govern en funcions de Rajoy "en totes aquelles mesures que s'hagin de prendre per garantir la legalitat democràtica a Catalunya".

La iniciativa persegueix que "les Corts es mullin i donin empara i defensin la sobirania nacional", va explicar Rivera en una roda de premsa a la cambra baixa. El líder de C's, que reitera la seva voluntat d'arribar a acords amb el PP i el PSOE per tirar endavant la legislatura i, així, no repetir eleccions, descarta qualsevol pacte de govern amb els socialistes si l'acord compta també amb la presència de Podem.

El número 1 de C's va explicar que la proposició no de llei "insta que es posin en marxa totes les iniciatives que permeti l'Estat per frenar qualsevol acció d'un govern autonòmic o altres institucions que pretenguin subvertir l'ordre constitucional".

La iniciativa, presentada ahir al migdia per Albert Rivera i altres diputats de C's com Toni Cantó, també demana al Congrés que "vetlli pel respecte íntegre de l'ordenament democràtic i que es comprometi a donar suport al govern espanyol en funcions en el compliment dels valors constitucionals". En aquest sentit, Rivera no va descartar la necessitat, arribat el moment, d'aplicar l'article 155 de la CE i suspendre l'autonomia de Catalunya.

Rivera, que vol parlar "amb tothom", posa com a prioritat "reformar Espanya", unes reformes que vol aconseguir gràcies a l'entesa entre populars i socialistes. Ha dit, però, "que si PP i PSOE es mantenen en la trinxera ideològica i en l'immobilisme no reformant res, nosaltres estarem a l'oposició. Controlant el govern i res més".

No obstant això, Rivera va deixar clar que C's no es planteja governar en coalició amb el PP. "Pensem que des d'una oposició responsable es poden aconseguir moltes coses. Ja ho estem veient a les Comunitats Autònomes i ajuntaments", va explicar.

Sobre les negociacions entre les forces polítiques que han de configurar el futur executiu espanyol, el president de C's assegura que no posarà cap línia vermella per arribar a acords "que hauran de tenir un ampli suport parlamentari com estem veient". L'objectiu de Rivera és no repetir eleccions i tirar endavant la legislatura per aplicar grans acords com el Pacte contra la Violència de Gènere i el Pacte per l'Educació que proposa el partit taronja.

Rivera va criticar la manera que els diputats de Podem van jurar la Constitució. "No crec que fer discursos i aplaudiments sigui la millor manera de dignificar el Congrés". El dirigent polític va explicar que el que cal "és que la gent torni a confiar en les institucions i no que pensin que no tenen importància".