La cessió per part del PSOE de dos senadors a ERC i dos més a Democràcia i Llibertat (DiL), la candidatura de Convergència, perquè formin grup parlamentari propi a la cambra alta ha originat una nova crisi a les files socialistes, després de les queixes d'alguns barons per la decisió.

Després de l'enrenou que hi va haver després de les eleccions al voltant de la data del congrés del partit i del lideratge de Pedro Sán-chez, la calma de les dues últimes setmanes s'ha trencat per la cessió dels senadors.

El més crític va ser el president d'Extremadura, Guillermo Fernández Vara, qui ha qualificat la mesura d'"inexplicable" en afavorir els interessos de dos partits independentistes. "Tinc molt clar que en política, encara que les coses siguin difícils d'explicar, si s'expliquen, es poden entendre, i després hi ha coses que són inexplicables; i jo això no ho entenc", va confessar Fernández Vara en una roda de premsa a Mèrida.

Ferraz va justificar la decisió en el fet que es tracta d'un gest de "cortesia parlamentària" i en el fet que és millor que ERC i Convergència participin en les institucions. No obstant això, Fernández Vara va insistir que, malgrat que no és el primer cop que es fa una cessió de senadors, "no és aplicable ara", ja que ERC i DiL "estan treballant per anar-se'n d'Espanya". Fernández Vara va assenyalar que la direcció del partit és "sobirana" per prendre decisions i que respecta el que ha decidit. "Però no ho comparteixo. Si digués el contrari, m'estaria enganyant", va remarcar.

Es va unir a les crítiques el president d'Aragó, Javier Lambán, qui va advertir que seria "indesitjable qualsevol mena de col·laboració amb grups independentistes". Lambán va advocar per "eradicar de forma definitiva" determinats hàbits, com la cessió de parlamentaris perquè algunes minories puguin formar grup a les Cambres.

Una mica més suau va ser el president del País Valencià, Ximo Puig, per a qui el que ha passat al Senat, encara que és una tradició, "no deixa de ser una certa situació anòmala" que caldria corregir en el Reglament de les Cambres.

La presidenta andalusa, Su-sana Díaz, va guardar silenci, i el PSOE andalús tampoc no va voler fer polèmica per la decisió, encara que el portaveu del PSOE al Parlament d'Andalusia, Mario Jiménez, va marcar distàncies amb el pas donat per Ferraz. "No tenim res a dir; es tracta d'una decisió que ha pres la direcció del PSOE a nivell nacional", va assenyalar Jiménez.

En el si de l'Executiva Federal, algun dels seus membres també han retret la mesura. "Es pot cedir parlamentaris a IU, però a ERC és fort. Es dóna la imatge que Sán-chez vol ser president a qualsevol preu, i això no és bo", va assenyalar un dels integrants de la direcció.

Pedro Sánchez no va voler dir res i va ser el portaveu al Senat, Óscar López, qui va explicar que la cessió de senadors a ERC i DiL no té "absolutament res a veure" amb un pacte de govern amb els partits secessionistes. "No hi ha cap negociació. No s'ha produït, ni es produirà", va deixar clar López en una roda de premsa al Senat, on va insistir que la mesura respon únicament a una cortesia parlamentària "més necessària ara que mai". López va acusar el PP d'haver emprès una "campanya brutal" contra els socialistes, després de recordar que els populars estan d'acord a atorgar grup propi a ERC i DiL al Congrés.

Alguns sectors del partit van mostrar el seu suport a la mesura, entre ells el líder del PSC, Miquel Iceta, qui va convenir que la cessió dels senadors no té "relació directa amb processos d'investidura".

La presidenta del PSOE, l'andalusa Micaela Navarro, va assegurar que "no hi ha cap problema en absolut" amb la decisió del seu partit després de recordar que "és una circumstància que s'ha produït mil vegades".

Un dels senadors cedits a ERC és l'expresident de les Balears Francesc Antich, qui va donar suport a la mesura perquè "facilita la democràcia i el debat" en un moment que cal diàleg. A les veus crítiques s'hi va sumar l'exportaveu socialista a l'Ajuntament de Madrid, Antonio Miguel Carmona, qui va assegurar que el PSOE "no pot ajudar els que han decidit trencar Espanya no respectant la llei".

També va aprofitar per fer sang la vicepresidenta del govern, Soraya Sánchez de Santamaría, que va qualificar d'"error" i "pas molt preocupant" la cessió de senadors socialistes "als independentistes" d'ERC i Dil i va assegurar que Sánchez ha de donar explicacions. "Per a nosaltres i m'imagino que per a molts militants i votants del PSOE és bastant incomprensible", va dir la vicepresidenta, abans d'afegir que "és un error que Sánchez presti els seus senadors i els seus vots als independentistes", sobretot en un moment en què "està sobre la taula el desafiament secessionista".

Va remarcar que el secretari general socialista haurà d'explicar al conjunt de la ciutadania "què implica aquest moviment" que, al seu parer, "va en contra del que ha de ser el plantejament de partits de tall nacional, espanyol".