El líder del PSC, Miquel Iceta, va rebutjar ahir la possibilitat d'una gran coalició amb el PP i va encoratjar el secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, que intenti formar un govern "reformista" amb la participació i suport d'"aquells que vulguin fer possible el canvi a Espanya".

Iceta va celebrar ahir que, "afortunadament, en el conjunt d'Espanya les coses estan canviant" després de les eleccions del 20-D, i va opinar que la constitució de la nova Mesa del Congrés presidida per Patxi López "marca el nou pas de la política espanyola".

En aquest sentit, va considerar que s'obre "un nou panorama polític en el qual el bipartidisme i les majories absolutes donen pas a un sistema més obert, en el qual el més rellevant és la capacitat d'arribar a acords".

Iceta creu que Sánchez ha "encertat en el seu plantejament de negar qualsevol mena de suport a un govern presidit per Rajoy" i, en el cas que aquest "fracassi" en intentar aconseguir una majoria, el líder del PSOE ha d'"intentar configurar una majoria favorable a les reformes" i un "govern reformista amb la participació i suport d'aquells que vulguin fer possible el canvi a Espanya".

"Els espanyols van votar canvi el 20-D. Ni Rajoy ni el PP no són aquest canvi. És un canvi que podem encapçalar els socialistes amb el suport d'altres per impulsar les reformes necessàries. És el moment del canvi, per donar veu i esperança a una nova Espanya, per donar resposta a una nova societat", va afirmar.

D'altra banda, l'alcaldessa de Barcelona i líder de Barcelona en Comú, Ada Colau, va retreure ahir a Sánchez, que prevalgui "el que és vell al que és nou", que hagi pactat amb PP i Ciutadans per deixar sense grup propi al Congrés En Comú Podem i en canvi hagi propiciat un grup propi per a CDC.

En un escrit en el seu perfil de Facebook, l'alcaldessa afirma que els pactes del PSOE "semblen l'avantsala a la gran coalició del que és Vell contra el que és Nou".

"Senyor Sánchez ... no era prioritari fer fora Rajoy i apostar pel canvi? Això ens va dir en campanya, però ara pacta amb el PP i Convergència. Deixi de negar en públic el que acorda en privat, i deixi de parlar de línies vermelles per parlar de propostes i solucions reals", li va etzibar Colau en el seu escrit.