Oriol Junqueras i Neus Munté van coincidir ahir a matisar els divuit mesos previstos en el programa de Junts Pel Sí i la CUP per a la desconnexió de l'estat espanyol i un referèndum de constitució de la República Catalana. Ambdós dirigents, en dos actes diferents, van insistir en la idea que els divuit mesos no han d'encotillar l'acció de govern i que, si bé consideren que hi ha prou temps per fer la independència, aquesta no només depèn de l'executiu.

En un acte a Sant Feliu de Codines, la consellera de Presidència i portaveu del Govern, Neus Munté, va reiterar el compromís de l'Executiu de culminar els "aspectes fonamentals del procés" en un termini de divuit mesos, que és el que estableix el full de ruta per la independència de JxS i la CUP, però va matisar que "davant d'un repte gegantí seria absurd encotillar-nos i tenir els divuit mesos com a termini inamovible". Per la consellera, la prioritat ha de ser centrar els esforços a "fer la feina i fer-la bé", i no pas que el Govern es vegi excessivament condicionat per aquest calendari. "Ens hem compromès a treballar i a deixar-nos-hi la pell", va dir.

Una idea similar a la que va expressar el vicepresident i conseller d'Economia i Hisenda, Oriol Junqueras, que va afirmar que el termini de 18 mesos "és un temps raonable" i el compromís del Govern és "intentar-ho", però va recordar que assolir-ho no només depèn del Govern. El també president d'ERC considera que el termini no és cap "cotilla", sinó un "compromís". "No l'hem triat a l'atzar, respon a un full de ruta", va puntualitzar. Tot i això va admetre que no només depèn del Govern, sinó també del Parlament: "és molt important l'estabilitat, un Govern que perdi votacions difícilment podrà governar". També depèn dels moviments que faci l'estat per desactivar-ho i del "comportament dels mercats financers i dels compradors de deute d'Espanya, singularment el Banc Central Europeu".

El nou responsable de les finances de la Generalitat assegura que hi haurà un moment en què el Govern intentarà convèncer les institucions internacionals que "és molt més positiu arribar a un acord amb la naixent República que no mantenir com a únic interlocutor un estat espanyol que tard o d'hora deixarà de pagar el deute i farà suspensió de pagaments".

Pressupostos no expansius

Sobre els pressupostos, va assegurar que "no podran ser" expansius perquè tot el que s'ingressarà de més quedarà compensat amb les exigències del dèficit i amb la situació del sistema sanitari. En aquesta línia, va apuntar que els interessos del conjunt del deute se situen en 1.900 milions d'euros, "sis vegades tot el pla de xoc social". Per augmentar els ingressos l'impost sobre els dipòsits bancaris "és una possibilitat".

I sobre la hipotètica negociació d'un millor finançament en el marc del Consell de Política Fiscal i Financera (CPFF), el responsable d'Economia va dir que el CPFF "no és un lloc de negociació, sinó de dictat", tot i que no descarta anar a les reunions a escoltar.

A l'hora d'arribar a pactes parlamentaris, "la CUP, prioritàriament, és el nostre principal soci", però no va descartar buscar suports a Catalunya Sí Que es Pot.

Per la seva banda, Munté va defensar la figura del conseller d'Exteriors, encarnada en Raül Romeva, i que l'estat té en el punt de mira: "les competències en Exteriors ja les teníem".