El vicepresident i conseller d'Economia i Hisenda, Oriol Junqueras, va assegurar que buscarà el "màxim consens possible" per aprovar el pressupost i va avançar que "no serà pitjor" que el del 2015 però "tampoc serà millor", ja que "tot allò que podem millorar el govern espanyol ens ho pren per una altra banda".

En aquest sentit, el conseller va dir que seran uns pressupostos "injustos, difícils i complicadíssims". En una entrevista a Catalunya Ràdio, el conseller va explicar que el Consell Executiu aprovarà "aviat" una nova llei "vinculada al control de la limitació el canvi climàtic" que, un cop aprovada pel Parlament, permetrà augmentar la recaptació fiscal "a sectors que perjudiquen el medi ambient".

Junqueras va reiterar que els pressupostos estaran "allunyats del que necessiten i mereixen" els ciutadans de Catalunya, atès que el govern espanyol controla i gestiona el 90% de la despesa dels comptes catalans. Tot i això, va assegurar, s'intentaran ampliar les partides d'educació, salut i benestar, si bé "quedarem a anys llum en tots aquests àmbits; perquè és evident que la nostra societat genera els recursos però el nostre govern i el nostre Parlament no els tenen". En aquesta línia, el conseller d'Economia va advertir que els pressupostos que presentaran no agradaran a la CUP i Catalunya Sí que es pot, dos partits amb què es buscaran complicitats per poder tirar endavant els comptes. Atès que els números venen condicionats per Madrid, "l'únic que els pot agradar" és un "petit marge que ens queda i que distribuirem de la millor manera possible", ha dit el republicà.

En aquesta línia, la portaveu de CDC, Marta Pascal, va assegurar ahir que la seva formació no demanarà "xecs en blanc" però, en un missatge dirigit a la CUP, va remarcar que els comptes del 2016 són "clau" per seguir amb el procés sobiranista.