CAS NÓOS

La infanta Cristina continuarà al banc dels acusats

L'Audiència de Palma desestima aplicar-li la doctrina Botín

29.01.2016 | 11:53
La infanta Cristina continuarà al banc dels acusats
La infanta Cristina continuarà al banc dels acusats

L'Audiència de Palma ha decidit avui que la infanta Cristina segueixi com acusada i serà jutjada en el judici del cas Nóos, en legitimar Manos Limpias per exercir l'acusació popular en contra seu com a cooperadora en dos delictes fiscals presumptament comesos pel seu marit, Iñaki Urdangarin.

En un acte dictat avui, el tribunal provincial ha decidit no aplicar la doctrina Botín i ha desestimat la qüestió prèvia plantejada per la defensa de la infanta sobre la no legitimitat de Manos Limpias per acusar-la en solitari en la primera jornada del judici per corrupció, que va començar el passat 11 de gener a l'Escola Balear de l'Administració Pública de Palma.

El tribunal ha desestimat la pretensió de la defensa de la infanta, que havia sol·licitat que anul·lés parcialment l'acte d'obertura de judici oral i arxivés el cas en el que es refereix a la responsabilitat penal de la infanta Cristina, una tesi que també van recolzar la Fiscalia Anticorrupció i l'Advocacia de l'Estat, que exerceix l'acusació particular en nom d'Hisenda.

L'advocat de la infanta Cristina, Jesús Silva, va demanar a l'Audiència que rebutgés la legitimació de Manos Limpias per acusar-la en el judici de Nóos, basant-se en la doctrina consolidada dels tribunals Suprem i Constitucional i la jurisprudència establerta per 7 decisions d'audiències provincials.

Va assegurar que l'acció popular no pot sostenir l'acusació en solitari, com ha fixat el Tribunal Suprem (el 2007 amb l'anomenada doctrina Botín), ha confirmat el Constitucional i, posteriorment, han aplicat fins a en set decisions diferents audiències provincials des del 2009.

Segons Silva, l'acció popular protegeix béns que posseeixen interessos difusos i s'exerceix quan no hi ha acusació particular ni possibilitat que es personi, cosa que no ocorre en el cas Nóos, on l'Advocacia de l'Estat protegeix Hisenda com a perjudicat.

El fiscal Anticorrupció Pedro Horrach, per a qui no hi ha arguments inculpatoris contra la infanta, també va demanar al tribunal l'aplicació de la doctrina Botín per falta de legitimitat de Manos Limpias per acusar en solitari la infanta Cristina i suplir el perjudicat que és Hisenda.

Per a l'advocada de l'Estat Dolores Ripoll tampoc cap l'acusació popular en delictes fiscals, perquè el perjudicat és només l'administració titular de la capacitat per establir i recaptar tributs, ja que el lema "Hisenda som tots" és merament publicitari.

Una vegada resoltes les qüestions prèvies, el judici del cas Nóos continuarà el 9 de febrer, quan es reprendrà la vista oral amb la declaració dels acusats que seguiran a la banqueta, començant per l'exdirector general d'Esports del Govern balear José Luis "Pepote" Ballester.

Les declaracions dels testimonis, al voltant de 370, estan previstes entre el 8 de març i el 17 de maig, segons l'organigrama inicial plantejat pel tribunal.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Arreu

Mor un camioner a Castella i Lleó a l´explotar-li una roda mentre la canviava

La víctima, de 49 anys, va quedar atrapat sota el seu vehicle quan la roda va fer explosió

Què diuen les portades en paper d´aquest dijous?

Què diuen les portades en paper d´aquest dijous?

Fem un cop d'ull als titulars més destacats que podràs trobar als quioscos

Trump diu que només acceptarà el resultat electoral si guanya

Trump diu que només acceptarà el resultat electoral si guanya

Una instructora de ioga assegura que el candidat del partit republicà a ocupar la Casa Blanca la...

Puigdemont, disposat a anar la presó per celebrar el referèndum

Puigdemont, disposat a anar la presó per celebrar el referèndum

El President de la Generalitat, Carles Puigdemont, va explicar en una entrevista a la revista...

Enllaços recomanats: Premis cinema