A

ndorra ha estat la clau. Si algú tenia dubtes dels bancs andorrans i de la informació que acabarien enviant a la justícia espanyola, aquests es van dissipar al final de l'any passat.

La informació provinent del país dels Pirineus és tan extensa que no només ha permès aclarir molts dels moviments de diners del primogènit de la família, sinó que també ha deixat en evidència el qui va ser president de la Generalitat durant 23 anys, Jordi Pujol Soley, i la seva dona i la matriarca del clan, Marta Ferrusola Lladós.

Les cartes ja estan sobre la taula i el 30 de desembre passat, aigualint les festes de Nadal als membres de la família, el jutge de l'Audiència Nacional José de la Mata va decidir cridar a declarar com a imputats (ara anomenats investigats) el pare i la mare dels Pujol Ferrusola. Hauran de comparèixer dimecres vinent al matí i l'endemà ho tornarà a fer Jordi Pujol júnior.

La interlocutòria de José de la Mata és curta, però amb només deu folis relata molt clarament i contundentment quin era el modus operandi, els personatges presumptament implicats, d'on procedien els diners, cap a on anaven, qui se'n beneficiava i desmunta la versió de l'herència que va començar amb la confessió de l'ex molt honorable i que van seguir fil per randa tots els membres de la família.

El compte 63810

On apareix Jordi Pujol Soley per primera vegada? Doncs en un compte corrent de la Banca Reig obert l'any 2000 a títol individual pel seu fill primogènit amb un ingrés inicial de 307 milions de pessetes (1.845.000 euros). Malgrat que qui firmava i controlava el compte era el fill, hi ha dos documents que acrediten que el titular dels fons en realitat era el pare. El primer és firmat per Jordi Pujol Ferrusola el mateix dia de l'obertura del compte, on acredita que en realitat l'"amo" dels diners que s'ingressen és el seu pare.

El segon document és un manuscrit de Jordi Pujol Soley, del maig del 2001, en el qual "afirma que és el propietari del compte número 63810 i declara que, en cas de defunció, tot el que hi hagi en aquest compte ha de passar a Marta Ferrusola Lladós", segons la interlocutòria judicial. Al cap de cinc dies de fer-se pública aquesta informació, es va saber que Jordi Pujol havia enviat un altre document a Andorra en què afirmava que assumia la titularitat del compte per resoldre un "conflicte conjugal" del seu fill, però que no n'era, en realitat, el drethavent.

El relat del magistrat de la Mata comença resumint el modus operandi i explica que Pujol jr. i la seva dona Mercè Gironès són titulars de diverses empreses instrumentals "que no produeixen cap valor real afegit, i que la seva única utilització ha estat canalitzar capitals de presumpte origen criminal per realitzar inversions i despeses a Espanya i a l'estranger". Segons la documentació provinent d'Andorra, aquestes societats van facturar més d'11 milions d'euros per "suposades" tasques d'assessorament, consultoria i intermediació "a un conjunt d'empreses que tenen com a denominador comú que, en una gran part, la seva xifra de negocis principal prové de l'explotació de concursos, projectes i licitacions amb el sector públic, especialment de tipus urbanístic".

El jutge considera que "no hi ha ni el més lleu indici" de justificació d'aquests treballs i, per tant, creu que la contractació de Jordi Pujol Ferrusola va ser una simulació. És més, afegeix que "hi ha indicis de refacturacions, d'operacions comercials il·lògiques i de suposades intermediacions" que han estat desmentides per l'altra part del contracte. José de la Mata arriba a dir que s'ha negat "rotundament que Jordi Pujol Ferrusola intercedís o participés en les suposades operacions i malgrat tot es van generar pagaments i facturacions milionàries".

Testaferros i entramat internacional

El matrimoni Pujol-Gironès va utilitzar el que el jutge anomena "patró de comportament" de forma reiterada per escampar les operacions en diverses parts del món on va obrir nombrosos comptes corrents. Segons De la Mata, hi ha diverses persones que podrien haver actuat com a testaferros o fiduciaris de Jordi Pujol Ferrusola i que li haurien facilitat l'obertura de comptes a Mèxic, Andorra, els Estats Units, el Paraguai, l'Argentina, Panamà i "fer-hi inversions utilitzant diverses companyies instrumentals".

Com es repartien els diners? Aquesta és una clau que revelen els papers d'Andorra. De la Mata explica que Jordi Pujol fill i la seva dona eren titulars de comptes a Andorra i afegeix que "la resta de membres de la família Pujol Ferrusola també han resultar ser titulars de comptes a Andorra".

Els abonaments en efectiu d'aquests comptes són d'"origen desconegut, que no es poden assimilar a una activitat legal". D'altres ingressos per transferències i traspassos sí que se n'ha pogut acreditar la procedència i es "relacionen amb persones que desenvolupen una tasca empresarial entroncada amb el sector públic de Catalunya".

Hi apareix la mare

On anaven els fons? Es repartien "entre tots els germans i la seva mare, en quantitats iguals o similars i generalment en moments coincidents amb ingressos d'origen desconegut". Quan hi havia un ingrés "sospitós", Jordi Pujol fill ordenava traspassos als comptes d'Oleguer, Oriol, Josep, Pere, Mireia i Marta Pujol Ferrusola i a Marta Ferrusola Lladós. Els documents i les dades porten el jutge a concloure que "ara sí" que hi ha els elements complementaris que revelen la participació del matrimoni Pujol-Ferrusola.

Exercir de periodista a Catalunya, sobretot durant els anys 90, significava que el nom del fill gran de l'aleshores president de la Generalitat, Jordi Pujol, sortís en diverses converses amb quasi totes les fonts d'informació. Allà on hi havia un drap brut, especialment urbanístic, també apareixia el nom de Jordi Pujol Ferrusola. Només eren paraules i mai hi havia cap paper. Era difícil d'imaginar que tot allò podia ser veritat i encara més difícil intuir el que en realitat hi havia. Des de la confessió de l'expresident, algunes d'aquelles revelacions i d'altres que ni tan sols es podien olorar s'han confirmat. Els papers d'Andorra posen al descobert els moviments i els comptes en aquell país i en d'altres, però no hi apareix Suïssa.

El digital Okdiario va publicar a mitjan desembre passat que Credit Suisse de Luxemburg va expulsar com a clients Jordi Pujol Jr. i la seva dona perquè no donaven explicacions de la procedència d'onze milions d'euros. El Confidencial també va revelar, el novembre del 2015, que els Pujol havien posat la seva maquinària de blanqueig de capital al servei d'unes altres grans fortunes que buscaven maneres subtils d'evadir sumes importants de diners opacs.