Almenys deu persones van morir ahir i un centenar van resultar ferides, algunes de gravetat, en un xoc frontal de dos trens de rodalia al sud d'Alemanya, en el pitjor accident ferroviari del país en els últims cinc anys i el més greu a l'estat de Baviera des del 1975.

Alhora de tancar aquesta edició, una persona encara estava desapareguda, segons van informar fonts policials en donar a conèixer aquest balanç de víctimes i mentre els equips de rescat rastregen encara entre les restes dels trens.

Anteriorment, el ministre alemany de Transport, Alexander Dobrindt, va parlar de "moment difícil per a la història del transport ferroviari a Alemanya" en descriure en una conferència de premsa la "imatge aterridora" que va presenciar al lloc del sinistre.

El ministre va subratllar que els experts de l'Oficina Federal de Ferrocarrils, que són al lloc, han de determinar les causes de l'accident i les raons -tècniques o humanes- per les quals va fallar el sistema de frenada automàtica que entra en funcionament quan un tren depassa la velocitat màxima o circula sense permís. L'accident va tenir lloc en una via de sentit únic a prop de la localitat bavaresa de Bad Aibling a tres quarts de sis del matí i al lloc, de difícil accés, s'hi van desplaçar nombrosos equips de rescat amb ambulàncies i una desena d'helicòpters per atendre els ferits i traslladar als més greus als hospitals.

Les dues locomotores van xocar a l'altura d'un revolt, es van encastar i diversos vagons van bolcar en descarrilar un dels trens, operats per la companyia privada de ferrocarrils Bayerische Oberlandbahn. El ministre es va mostrar convençut que els dos trens implicats en l'accident van topar "a una velocitat molt elevada", en un tram de sentit únic en el qual es pot circular fins a 100 quilòmetres per hora. Atès que el xoc va tenir lloc en un revolt, els dos conductors aparentment no van arribar a adonar-se de la presència de l'altre, de manera que els trens van xocar a tota velocitat, va afegrt. "És esgarrifós com els trens han quedat encastats l'un a l'altre", va afirmar.

La causa de l'accident hauria estat un error humà, segons publicava ahir el diari Hannoversche Allgemeine Zeitung.