Detecten ones gravitacionals 100 anys després que Albert Einstein les predigués

L'anunci s'ha fet públic aquest dijous i permet una nova manera d'aproximar-se a la investigació de l'univers

12.02.2016 | 16:56
Representació de les ones gravitacionals.
Representació de les ones gravitacionals.

Les ones gravitacionals, que Albert Einstein va predir fa un segle en la seva Teoria de la Relativitat General, van ser detectades per primera vegada de manera directa el passat 14 de setembre, la qual cosa permetrà un millor coneixement de l'univers, segons han anunciat de manera oficial aquest dijous els responsables del projecte LIGO.

En una multitudinària conferència de premsa a Washington, els científics de l'Observatori nord-americà d'interferometria làser (LIGO) han posat el punt i final a mesos de rumors i una gran expectació entre la comunitat investigadora davant un descobriment que obre la porta a redescobrir l'Univers, aquesta vegada, sense necessitat de la llum.

"La nostra observació de les ones gravitacionals compleix amb un ambiciós objectiu establert fa cinc dècades per detectar de manera directa aquest fenomen i entendre millor l'univers", ha explicat la directora executiva del laboratori LIGO. "A més, completem el llegat d'Einstein en el centenari de la seva Teoria de la Relativitat General", ha afegit.

Einstein va descobrir en la seva Teoria de la Relativitat General que els objectes que es mouen per l'univers produeixen ondulacions a l'espai-temps i que aquestes es propaguen per l'espai. Predeia així les ones gravitacionals, encara que demostrar de manera directa la seva existència era l'últim repte pendent de la Relativitat.

Aquesta troballa obre una nova porta en l'astronomia, ja que fins ara els científics s'han valgut de diferents formes de llum (ones electromagnètiques) per observar l'univers.

Detectades el setembre

Les ones van ser detectades a les 09.51 GMT del passat 14 de setembre pels dos detectors del projecte LIGO, un localitzat a la localitat de Livingston, a l'estat de Louisiana, i un altre a Hanford, a l'estat de Washington.

Les ones gravitacionals transporten informació sobre el moviment dels objectes en l'univers, i s'espera que permetin observar la història del Cosmos fins a instants remots.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Notícies relacionades

Arreu

Boira i mínimes entre els 8 i els 13 graus durant aquest divendres

Les màximes es mouran entre els 18 i els 23 graus a les hores centrals del dia

Disminueixen les demandes de divorci al Bages i al Moianès

Disminueixen les demandes de divorci al Bages i al Moianès

El nombre de demandes es manté al Berguedà i augmenta lleugerament a l'Anoia

Les demandes de dissolució matrimonial al Bages i al Moianès disminueixen un 8,5%

Les xifres es mantenen a l´Anoia i augmenten un 15% al Berguedà

Rajoy no és investit en primera votació en votar ´no´ la meitat de diputats

El candidat del PP no ha aconseguit la confiança suficient de la cambra en haver sumat almenys 176...

L'últim El més llegit
Enllaços recomanats: Premis cinema